Türkiye, Sultanahmet bombacısını Esad ya da YPG'ye bağlama peşinde

Sultanahmet bombacısının tırnaklarının olmadığını söyleyen bir Türk yetkili, bombacının Esad ya da YPG ile bağlantısı olabileceğini ima ederek seviyeyi yükseltti.

Dış Haberler

İstanbul Sultanahmet'te düzenlenen intihar saldırısının arkasındaki isme ilişkin belirsizlikler sürüyor.

Buzzfeed'den Mike Giglio ve Munzer al-Awad'ın haberine göre, saldırının faili olduğu söylenen Nebil Fadli, 2011 yılında gösteriler başladığında Halep Üniversitesi'nde dişçilik okuyordu.

Fadli ile birlikte eylemlere katılan bir kişi, "Onun iyi bir çocuk olduğunu düşünmüştük. Fakat o...pu çocuğunun tekiymiş" dedi.

Fadli'yi Halep Üniversitesi'nden tanıdığını söyleyen bir arkadaşı, intihar saldırısının yalnızca bir "terör" saldırısı olmadığını, Sultanahmet'le birlikte Türkiye'deki 2 milyon Suriyelinin de riske atıldığını söyledi.

İsmini açıklamayan bir hükümet yetkilisi, Fadli'nin Türkiye'deki otellerde kendi ismiyle kaldığını, Suriye'den Türkiye'ye kaçak yollardan geçmesine rağmen kendini sığınmacı olarak kaydettirdiğini belirtti.

Yetkili, Fadli'nin bir nedenle arkasındaki izleri görünür kılmak istediğini düşünündüğünü söyledi.

Yetkiliye göre Fadli Türkiye'ye Aralık ayının ortalarında giriş yaptı ve muhtemelen ilk planı yeni yılda saldırı düzenlemekti. Ancak 30 Aralık'ta 2 IŞİD'linin yakalandığını gören Fadli, İstanbul'a dönerek "profilini düşürdü."

Ancak yetkilinin iddiaları bununla sınırlı değil. Fadli'nin iki ayak tırnaklarının da "zorla söküldüğünü" söyleyen Türk yetkili, bunun "işkence" izi olduğunu ileri sürdü.

Yetkili, Fadli'nin bir noktada Suriye yönetimi ya da YPG tarafından gözaltına alınıp alınmadığını araştırdıklarını söyledi.

Fadli'nin annesinin Ermeni bir Hıristiyan olduğu, ancak aşırı dindar bir adamla evlenip çocuklarını da bu şekilde büyüttüğü iddia ediliyor.