Türkiye Musul’da Sünni grupları eğitmeye başladı

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türk ordusunun Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak Sünni savaşçılara Irak’ta eğitim vermeye başladığını bildirdi.

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türk ordusunun Musul’u kurtarma operasyonunda görev alacak Sünni savaşçılara Irak’taki çeşitli askeri kamplarda eğitim vermeye başladığını söyledi. Nuceyfi, Türkiye’nin katkısının koalisyon güçleriyle kararlaştırılacağını belirtirken, “Türkiye’nin bu operasyona katılması çok önemlidir” dedi.

AA muhabirine konuşan Musul valisi Türkiye’den silah talebini yineleyerek “Başbakan Haydar elİbadi ve Savunma Bakanı Halit el- Ubeydi aracılığıyla Türkiye’den silah istedik. Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın ziyaretinde de taleplerimizi ilettik” derken, verilen sözlere rağmen konunun netleşmediğini ekledi.

'ŞİİLER GELMESİN'
Vali Esil Nuceyfi, Musul operasyonu için mezhepçi retoriği öne çıkartırken, kentte Sünni güçlerin görev alması talebini şöyle aktardı: “Şii milislerden oluşan Heşdi Şabi’nin yer almasını iyi görmüyoruz. Uzak bölgelerden gelen mezhepçi güçler, Musul halkının duygularını incitebilir. Bu yüzden en kısa sürede tüm güçlerimizi silah altına alıp, başka bir gücün katılmasını engellemeye çalışmalıyız.”

Operasyon için, “Önümüzdeki ay olabilir. Gecikmesini istemiyoruz” diyen Nuceyfi, “Kürt güçleri Peşmerge, operasyonda yer alacak mı” sorusuna, “Elbette Peşmerge rol alacaktır. Ancak ne kadar ve nasıl olacağı anlaşmaya bağlıdır” dedi. Peşmergenin Musul merkezine girmekten yana olmadığını ekledi. Esil Nuceyfi, Saddam’ın doğum yeri Tıkrit ve Kerkük’teki operasyonlarında IŞİD’a büyük darbe vurulmasının Musul’un kurtarılmasını kolaylaştırdığını da savundu.