'Türkiye, Irak'ın egemenliğine saygı göstermeli'

Irak Başbakanı Haydar el İbadi "Türkiye, komşu ülkemizdir ve Irak'ın egemenliğine saygı göstermeye önem vermeli" dedi. İbadi, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığının acilen çekilmesi gerektiğini belirtti.



-

Irak Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamaya göre  Başbakan Haydar el İbadi, Irak'ta farklı sosyal yapıya mensup kanaat önderleriyle yaptığı toplantıda, Türkiye'nin Musul'daki askeri varlığına değinerek, "Türkiye, komşu ülkemizdir ve Irak'ın egemenliğine saygı göstermeye önem vermeli" dedi.

Başbakan İbadi, şunları kaydetti:

Güçlerini çekmenin kendileri açısından zaaf oluşturacağını düşünüyorlar ama biz, geri çekilmenin bitmesine kadar BMGK'daki icraatlarımıza devam edeceğiz. Konuyla ilgili tutumumuzu destekleyen çok sayıda ülkeyle görüşmelerimiz söz konusu. IŞİD çeteleri iki ülke arasındaki sınırda bulunmamasının yanı sıra tüm eğitim kampları güvendedir ve düşmandan uzakta yer alıyor. Irak'a yardım eden tüm eğitmenler ve müsteşarlar, ülkeye vize ile giriyor ve uluslararası koalisyonun hava keşifleri bizim bilgimiz ve onayımız dahilinde gerçekleşiyor.

Irak'ın Musul kentindeki Başika kampına gönderilen Türk askerlerinin bir kısmının kamptan ayrıldığı, askeri konvoyun, yeni düzenleme kapsamında Irak'ın kuzeyine intikal ettiği belirtilmişti. Iraklı bir yetkili ise askerlerin çekilmesi konusunda bilgilendirilmediklerini açıklamıştı.