'Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için El Nusra'ya verilen destek son bulmalı'

Rusya senatörü İgor Morozov, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için "El Nusra'ya verilen desteğin son bulması" gerektiğini söyledi.

Dış Haberler

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komisyonu üyesi senatör İgor Morozov, Türkiye’yle ilişkilerin normalleşmesi koşullarının büyük olasılıkla Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİÖ) dışişleri bakanları toplantısında ele alınacağını söyledi.

Sputnik'İn haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan gelen özrü, "ilk adım" olarak nitelendiren Morozov, “İlişkilerimizin normalleşmesi koşulları şimdi büyük olasılıkla paket anlaşmayla çözüme kavuşturulacak. Paket anlaşma, 1 Temmuz’da Soçi’de düzenlenecek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılacağı Karadeniz bölgesi dışişleri bakanları toplantısında ele alınacak” dedi.

İlişkilerin normalleşmesinin temel şartının, Ankara’nın Ortadoğu’daki çatışmayla ilgili atacağı net adımlar olması gerektiğini belirten Morozov, “Bu, öncelikle El Nusra’ya desteğe son verilmesi ve militanlara ilaç, mühimmat ve insan kaynaklarının sağlandığı Azaz yakınlarındaki Türkiye-Suriye sınırının kapatılması” diye konuştu.

Erdoğan’ın özür dileyerek muhtemelen "siyasi kariyerinin en doğru stratejik hamlesini yaptığını" dile getiren senatör, “Bu adım, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerinin onarımı yanı sıra, Moskova ve Ankara’nın Ortadoğu’daki jeopolitik işbirliğinin kurulmasına da yol açabilir” yorumunda bulundu.