'Türkiye, Halep'te Suriye ordusuna karşı savaşıyor'

Suriye ordusunun Halep operasyonu ve çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken, Türkiye'nin Halep'te orduya karşı savaşa dahil olduğuna dair ciddi iddialar ortaya atılıyor.

Dış Haberler

Suriye ordusunun yerel milislerle birlikte başlattığı büyük Halep operasyonu tüm şiddetiyle devam ediyor.

Operasyonun başlangıcında çok hızlı bir ilerleme kaydeden Suriye ordusu, dün bazı bölgelerden çekilmek zorunda kaldı.

Ordunun ele geçirdiği yerler arasında Başköy, Ratyan ve Hardatnin bulunuyor. Ordu, Ratyan'dan geri çekildi.

Peki ordu ele geçirdiği bölgeden neden geri çekilmek zorunda kaldı?

TÜRKİYE SINIRI CİHATÇILARA AÇIK
Lübnan'ın El Ahbar gazetesinden Basel Dayub ve Rida el-Bacha'nın haberine göre, Suriye ordu kaynakları, Türk topraklarından Suriye'ye giren silahlı militanların Halep kırsalında yeniden toplanmaya başladığını söylüyorlar.

Ordu, Başköy ve Hardatnin'deki mevzilerini takviye ederken, Ratyan'ın dış mahallelerindeki etkinliğini de artırıyor. 

Ratyan'daki "muhalif" gruplar, El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve çatı örgütü Şamlılar Cephesi. Ordunun saldırısından sonra gruplar, Ratyan'ı kaybetmemek için yüzlerce militanı bölgeye kaydırdılar.

Ordu, Beyanun'a saldırarak Şii beldeleri Zahra ve Nubbul'daki Nusra kuşatmasını yarmayı, ayrıca Halep'i Azaz'a ve oradan da Türkiye'ye bağlayan ana ikmal yolunu kesmeyi planlıyordu.

Yol, ağır hava şartları nedeniyle kapanmış olsa da, Halep'in kuzey kırsalı ile Türkiye arası hala cihatçı ve silah transferine açık. Bu sayede cihatçılar Nubbul ve Zahra'ya takviye gönderirken, yaralı Nusra militanlarının Bab es-Selame (Kilis'in karşısındaki Öncüpınar) sınır kapısından geçerek Türkiye'deki hastanelerde tedavi olması mümkün kılınıyor.

TÜRKİYE, SURİYE'YE KARŞI SAVAŞIYOR
Suriye yönetiminden kaynaklar, dünkü "acımasız" çatışmanın ana özelliğinin, Türkiye'nin silahlı gruplara verdiği destek olduğunu belirtiyorlar.

Bu destekler arasında, Türk topraklarından Halep'in kuzeyine silah ve savaşçı transferi yer alıyor. Ayrıca, Kafkas kökenli cihatçıların doğrudan Türk istihbaratına telsizle bağlı olduğu da iddia ediliyor.

İlginç bir iddia da, Twitter'daki "omerkhan678" isimli bir kullanıcıdan geldi. Kilis'teki bir asker olduğunu söyleyen bu kullanıcı, El Mella'daki ordu operasyonunun püskürtülmesinin ve askerlerin infaz yöntmelerinin ancak düzenli ordu/özel kuvvetler ile yapılabileceğini söyleyerek, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne işaret etti.