Türkiye, 'eğit-donatçıları Nusra'ya verdiği' iddiasını yalanladı

Başbakanlık, iki gün önce ABD basınında çıkan "eğit-donatçıları Nusra Cephesi'ne Ankara teslim etti" haberini yalanladı.

Dış Haberler

Türkiye, ABD'nin eğitip donattığı militanların Suriye'ye girdikten sonra kaçırılmasında El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ne yardım ettiği iddiasını yalanladı.

ABD'den McClatchy DC, çeşitli "muhalif" komutanlarla yaptığı görüşmeler neticesinde, Ankara'nın eğit-donatcıların Suriye'ye geçiş planlarını Nusra'ya sızdırdığını yazmıştı.

Başbakanlık tarafından bu yayın organına gönderilen tekzipte, iddialar "en güçlü şekilde" yalanlanırken, "Eğit-Donat programının kilit bir destekçisi olan Türkiye'nin, Suriye'de kendi çıkarlarını baltalamaya çalıştığı iddiası gülünç" denildi.

Başbakanlık, Türkiye'nin Nusra Cephesi'ni "terörist" olarak gördüğünü ve hiçbir resmi temasa sahip olmadığını kaydetti.

Açıklamada, haberdeki iddia "Türkiye'ye yönelik bir iftira kampanyası" olarak nitelendirildi.

McClatchy DC'ye konuşan bir Türk istihbarat yetkilisi ise, 30. Birlik üyelerinin Nusra tarafından kaçırılma nedeninin, grubun kendi harekat planını sosyal medya üzerinden duyurması olduğunu savundu.

Ancak haberde, Türkiye'nin eğit-donat programının başarısızlığını istediği öne sürülürken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bir TV programında söylediği "Türkiye [eğit-donat konusunda] haklı çıkmıştır" sözleri kanıt olarak gösterildi.