'Türkiye ateşkes istedi, Rusya ve İran kabul etmedi'

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BMGK'da yaptığı konuşmada, 'Türkiye İdlib'de ateşkes istedi, Rusya ve İran kabul etmedi' iddiasında bulundu.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya'nın talebi üzerine İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplandı.

Burada konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, Rusya ve Suriye yönetiminin İdlib'de 100'den fazla hava saldırısı düzenlediğini iddia etti.

"Rusya, İran ve Esad rejimi siyasi çözümle ilgilenmiyor" diyen Haley, "Türkiye bunu geçen hafta öğrendi, İdlib'de ateşkes istedi ama Rusya ve İran, Türkiye'nin bu teklifini kabul etmedi" açıklamasında bulundu.

TAHRAN ZİRVESİNDE ATEŞKES POLEMİĞİ YAŞANMIŞTI

Rusya, İran ve Türkiye liderleri geçtiğimiz günlerde İran'ın başkenti Tahran'da bir araya gelerek Suriye gündemine ilişkin bir zirve gerçekleştirmişti. Zirveye Erdoğan ve Putin arasında yaşanan "ateşkes" polemiği damga vurmuştu.

Zirvenin ardından yapılan ortak basın toplantısında, Erdoğan sonuç metninde ateşkes ifadesinin yer alması gerektiğini ifade etmiş, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İranlı lider Hasan Ruhani diplomatik bir dille Erdoğan'ın eleştirisine eleştiriyle yanıt vermişlerdi. 

"Diplomatik bir ifade, 3'üncü madde güzel. Ancak burada ateşkes ifadesi yer alacaksa, çok daha isabetli olacaktır, diye düşünüyorum. Buraya ateşkes ifadesini koyarsak, bu işi çok daha güçlendirecek, işe yarayacaktır" diyen Erdoğan'a, Rusya Devlet Başkanı Putin şu yanıtı vermişti:

"Konuyla ilgili 3'üncü maddede biz İdlib bölgesini ele aldık. Orada çözüm yolu arayışına mevcut ilkeleri esas alarak hareket ediyoruz. Burada (zirvede) silahlı muhalifler yok. Bu iyi olurdu, fakat biz onların yerine konuşamıyoruz. IŞİD'in teröristlerinin saldırıları keseceklerine, silahları bırakacaklarına ilişkin de onlar adına konuşamayız. Elbette haklısınız, bazı formüller muğlak. Üçümüz bunları yapmalıyız"