Türkiye ABD'nin istemediği doğal gaz hattı anlaşmasına çekiniyor

Türkiye ve Rusya, Türkiye'nin üzerinden geçecek bir doğal gaz hattı kurulmasına yönelik görüşmeler yürütüyordu, ancak Türkiye'nin ABD ve AB'nin tepkisinden dolayı anlaşmaya çekindiği söyleniyor.

Haber Merkezi

Rusya, doğal gazı Avrupa ülkelerinden geçirecek hattan Avrupa Birliği'ne tepki olarak vazgeçmiş, bunun yerine "Türk akımı" denen Türkiye üzerinden geçecek projede karar kılınmıştı. Bu konuda yapılan karşılıklı görüşmeler sonucunda Türkiye ile Rusya Aralık 2014'de uzlaşma sağlamış ve hattın yapımına dair detaylar görüşülmeye başlamıştı.

Ancak çok geçmeden ABD ve AB'nin hatta gösterdiği tepkiler sonucunda Türkiye görüşmeleri yavaşlattı. ABD ve AB'nin Kırım'ın Rusya'ya katılmasına tepki duyduğu ve Rusya'ya yaptırım uygulamaya çalıştığı bir dönemde Türkiye'nin böyle bir adım atmasından rahatsız olduğu bilinirken, Türkiye'nin de Rusya'ya uygulanan yaptırımlara dahil olmayacağı söylenmişti.

Türkiye'nin Rusya lideri Vladimir Putin'in "Ermeni soykırımı" demesine de kızgın olduğu iddia edilse de, Vatikan'dan aynı sebeple büyükelçisini çeken Türkiye, Rusya'ya karşı ciddi bir adım atmadı. Ancak yine de Rusya'nın bu tercihinin de enerji hattının yapılmasını geciktireceği söylenirken, AB'nin de Türkiye ile ortak bir enerji stratejisi geliştirmek istediği söyleniyor.