'Türkiye, ABD'nin eğitip donattığı grupları Rusya ile görüştürüyor' iddiası

Rusya'nın, ABD'nin eğitip donattığı "muhalif" gruplara para ve silah teklif ettiği, Türkiye'nin de buna aracılık ettiği öne sürülüyor.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye'deki "ılımlı" muhalifleri IŞİD'le savaşa ikna etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

The Daily Beast'ten Michael Weiss'in haberine göre, Suriye'de ABD'nin eğitip donattığı silahlı gruplara Rusya kanca atmış durumda.

Weiss'e konuşan Live el-Mutasım grubundan Mustafa Sejry, 10 gün kadar önce Türkiye-Suriye sınırında Moskova'dan gelen bir temsilciyle görüştüğünü açıkladı.

Moskova'nın önerisi, sınırsız silah desteği ve hava koruması karşılığında grubun IŞİD ve Nusra Cephesi'ne (yeni adıyla Fetih el-Şam Cephesi) karşı savaşması.

Sejry, açıkça, Moskova'nın bu teklifini ABD'den daha fazla destek almak için kullanacağını söyledi. Ancak bu yardımın gelip gelmeyeceği bilinmiyor.

Sejry'nin iddiasına göre, Ruslar, "Biz özel bir gündeme bağlı değiliz. İstediğimiz, 2012'de olduğu gibi bir hükümet ve muhalefetin olduğu duruma dönmek" diyorlar.

Liva Mutasım lideri şu anda İstanbul'da ve Ruslarla yeni görüşmeler yapacak. Yine Sejry, bu görüşmelere Türkiye'nin sessizce aracılık ettiğini de ileri sürüyor.

Görüştüğü Rus'un ismini vermek isteyen Sejry, bu yetkilinin kendisine "IŞİD'le savaşta daha çok dost edinmek istediklerini" ve "ABD'nin terörle mücadelede ciddi olmadığını" söylediğini aktarıyor.