Türk mevkidaşı ile görüşme sonrası Lavrov'dan Esad hakkında önemli açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı, Feridun Sinirlioğlu ile yaptığı toplantının ardından yaptığı açıklamalarda; "Suriye Devlet Başkanı, Suriye'de terörle savaşan gücün başkomutanıdır" dedi.

Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Rusya'nın Karadeniz kıyısı şehri Soçi'de buluştu.

Görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulunan Sinirlioğlu; Türkiye ve Rusya'nın zaman zaman farklı değerlendirmeleri bulunsa da hedeflerinin ortak olduğunu, istikrarı bozacak gelişmelerin hem Türkiye'yi hem de Rusya'yı kaygılandırdığını belirtti.

Bakan Sinirlioğlu; "Zaman zaman farklı değerlendirmelerde olsak da hedeflerimiz birdir. Bölgemizdeki kargaşa ortamı aşırıcılığı ve terörizmi beslemektedir. Dolayısıyla hep birlikte hem bu sonuçlarla baş etmek hem de bu sonuçlara yol açan koşulları düzeltmek için çalışma kararlılığındayız" şeklinde konuştu.

LAVROV'DAN ESAD VE SURİYE ORDUSU'NA DESTEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Türkiye ve Rusya arasında Suriye'deki durum başta olmak üzere Ortadoğu konularında verimli ve karşılıklı güvene dayanan bir diyalog tahsis edildiğini söylerken, "Ortadoğu'daki durumla ilgili görüş ayrılıklarımız olabilir ancak bölgenin istikrarı açısından ortak hedeflere sahibiz" dedi.

Lavrov; "Suriye liderliğiyle birlikte hareket etmemek için hiçbir neden yoktur, özellikle bu koşullarda Suriye Devlet Başkanı sahadaki terörizmle savaşmak için en yetkili kimsedir, Suriye'de terörle savaşan gücün başkomutanıdır" sözleriyle, "görüş ayrılıkları" ifadesiyle neyi kastettiğinin de altını izmiş oldu.

Suriye ordusunun İslamcı terörizme karşı yeteneklerinden ve IŞİD'e karşı ortak mücadelenin müttefiği olduğundan söz eden Lavrov, böyle bir fırsattan vazgeömenin tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmak olacağını vurguladı.

Lavrov, Suriye'deki krizin yalnızca uluslararası diyalogla çözülebileceğini, ülkedeki siyasi ve toplumsal güçlerin, bütün etnik ve mezhepsel grupların temsilcilerini içeren ulusal diyalog zemininin de kurulması gerektiğini belirtti.