Trump'ın Savunma Bakanı'ndan Rusya karşıtı açıklamalar

Donald Trump'ın Savunma Bakanlığı için seçtiği Mattis, Putin'in NATO'yu parçalamaya çalıştığını söylerken, ABD'nin öncelikle tehdit sıralamasında Rusya'nın 1 numarada olacağını kaydetti.

Dış Haberler

ABD'nin seçilmiş-başkanı Donald Trump'ın kabinesi ve diğer üst düzey atamaları, birer birer Kongre'nin onayından geçiyor.

Trump'ın Savunma Bakanlığı için seçtiği emekli General James Mattis de, bugün Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi önünde sorguya tabi tutuldu.

Mattis, Başkan Trump'ın aksine, Rusya'yı ABD'nin çıkarlarını tehdit edenler listesinde başa yerleştirirken, ABD'nin gerektiği takdirde Rusya ile karşı karşıya gelmeye hazır olması gerektiğin kaydetti.

Rusya, Çin ve İslamcı militanların 2. DÜnya Savaşı'ndan bu yana ABD yönetimindeki dünya düzenine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu ileri süren Mattis, Kongre'den askeri harcamalar üzerindeki engellemeleri kaldırmasını istedi.

Trump gibi, Rusya ile belli bir düzeyde yakınlaşma taraftarı olduğunu da söyleyen müstakbel Pentagon şefi, bununla birlikte Rusya ile işbirliği yapabilecekleri alanların gittikçe azaldığını sözlerine ekledi.

Mattis ayrıca, NATO'yu ABD'nin savunması açısından "merkezi" olarak nitelendirdi ve Putin'in Kuzey Atlantik İttifakı'nı "parçalamaya" çalıştığını öne sürdü.