Trump'ın danışmanları: Küba piyasa ekonomisine açılırsa ilişki kurarız

Trump yönetimi, Obama'nın Küba açılımı ile Havana'ya çok fazla taviz verildiğini düşünerek, yaptırımların kaldırılmasını Küba'nın "demokrasiye geçişi" şartına bağlıyor.

Dış Haberler

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın ekibi, Fidel'in ölümünü Küba ile "daya iyi bir anlaşma" için kullanabileceklerini düşünüyor.

AFP'nin haberine göre Cumhuriyetçiler Fidel'i "zalim bir diktatör" olarak kınarken, bir yandan da ABD'nin Küba açılımını tamamen ortadan kaldırmayacaklarını söylüyor.

Ancak Trump'ın ekibine göre, Obama yönetiminin Havana ile olan "yakınlaşması", Küba'ya çok fazla taviz içeriyor.

Trump'ın Özel Kalem Müdürü Reince Priebus Fox News'e yaptığı açıklamada, Küba ile daha açık ve serbest bir ilişki kurmaları için, Ada yönetiminin "baskı, açık piyasalar, din özgürlüğü ve siyasi mahkumlar" konusunda tutumunu değiştmesi gerektiğini söyledi.

Priebus, "Castro yönetiminden bazı hamleler gelmedi müddetçe", ABD ile Küba arasındaki ilişkilerin tek yönlü olmayacağını da sözlerine ekledi.

Trump "stratejisti" olarak bilinen Kellyanne Conway ise, Obama yönetiminin Küba açılımı karşılığında hiçbir şey elde edemediğini savundu.

Conway, Trump'ın da Küba ile görüşmeleri yeniden başlatabileceğini, ancak bunun ancak "başka bir Küba" olması hâlinde gerçekleşeceğini vurguladı.

ABD'nin yeni seçilen Başkan Yardımcısı Mike Pence de, Fidel'in ölümünün ardından Twitter hesabından "Tiran #Castro öldü" demişti.