Trump'ı işgale devama ikna eden fotoğraftaki Afgan kadınlara ne oldu?

Afganistan'ı işgal planını uzatan Trump'ı, 1972 yılından mini etekli Afgan kadınlarının fotoğrafının etkilediği iddia edildi. O Afgan kadınların yok edilip yerine El Kaide'nin getirilmesinde birincil sorumluluğun ABD'ye ait olduğu ise es geçiliyor.

Dış Haberler

Washington Post gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster'ın, Başkan Donald Trump'ı Afganistan'dan asker çekmeye ikna etmek için, 1972 yılından bir fotoğraf gösterdiğini ileri sürdü.

Fotoğrafta 3 Afgan kadını mini etekleriyle bir caddede yürürken görülüyor.

Haberde, McMaster'ın, Trump'ı bir zamanlar Afganistan'da var olan "Batılı tarzda hayatın ülkeye tekrar getirilebileceğine" ikna etmek için fotoğrafı gösterdiği belirtildi.

MİNİ ETEKLİ KADINLARI YOK EDEN CIA VE MÜCAHİDLER

Ekim Devrimi'nden sonra Bolşeviklerin Afganistan'daki Britanya karşıtı mücadeleyi desteklemesi, onyıllar boyunca gergin olan Rus-Afgan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmıştı.

1919 yılında Britanya-Afganistan savaşında Afganlara destek veren Bolşeviklerle Afgan isyancılar arasında saldırmazlık paktı imzalanmıştı. 20'li yıllar boyunca genç Sovyet Rusya'dan Afganistan'a ekonomik ve askeri yardım gidiyordu.

Soğuk Savaş boyunca da Sovyet askeri ve ekonomik yardımlarından faydalanan Afganistan, 70'li yıllarda kanlı darbeler ve CIA destekli "mücahid" isyanına tanıklık etti.

ABD'nin tüm dünyaya yaydığı anlatı, SSCB'nin Afganistan'ı işgal etmesi üzerine "yurtsever" mücahidlerin direnişe geçtiği ve ABD'nin de onlara yardım ettiğiydi. Oysa SSCB, ilerici Afganistan hükümetiyle olan anlaşması ve Kabil'in çağrısı ile askeri müdahaleye başlamıştı.

Oysa dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter'ın kötü şöhretli Ulusal Güvenlik Danışmanı Zbigniew Brzezinski, CIA'in mücahidlere silah yardımı yapmaya başlamasının SSCB'nin Afganistan müdahalesinden 6 ay önce olduğunu kabul etmişti.

Brzezinski, 1998 yılında Fransız Le Nouvel Observateur'a yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Tarihin resmi versiyonuna göre, Mücahidlere CIA yardımı 1980 yılında başlamıştı, yani, Sovyet ordusunun Afganistan'ı işgal ettiği 24 Aralık 1979'dan sonra. Fakat şimdiye kadar gizlice korunan gerçek tamamen tersi. Aslında, 3 Temmuz 1979 tarihinde Başkan Jimmy Carter Kabil'deki Sovyet yanlısı rejimin karşıtlarına gizli yardım için ilk emrini imzaladı. Ve tam da o gün, Başkan'a bir not yazarak kendi görüşüme göre bu yardımın bir Sovyet askeri müdahalesine sebep olacağını açıkladım.

Röportajı yapan gazeteci, Brzezinski'ye pişman olup olmadığını sorduğunda ise, Afganistan'daki ilerici iktidarı devirip El Kaide'nin kuruluşuna yol veren Brzezinski şu cevabı veriyordu:

Neden pişmanlık duyayım? Gizli operasyon mükemmel bir fikirdi. Bu Rusları Afgan tuzağına düşürmeetkisine sahipti ve siz benim bundan pişman olmamı mı istiyorsunuz?

TOPRAK REFORMU, KADINLARA ÖZGÜRLÜK

1978 yılında Sovyet dostu Afganistan hükümeti, Afganistan İlerici Demokratik Partisi, toprak reformu yoluyla tarımda eşitsizlikleri ortadan kaldırmak ve toprak sahiplerinin gücünü kırmak için harekete geçmişti.

1965 yılında kurulan Afganistan İlerici Demokratik Partisi'nin programında feodalizm karşıtı toprak reformu, köylülerin borçlarını silme, kadın haklarını iyileştirme ve kadınların tüm sağlık ve eğitim kurumlarına girmelerinin önünü açma vardı.

Öğretmen eğitimlerini artırıp okul sayısını çoğaltan Kabil yönetimi, kadın özgürlüğü yolunda da önemli bir adım atarak "başlık parasını" yasaklamış ve kadınlara istediği kişiyle evlenme özgürlüğünü sağlamıştı.

Şimdi Afganistan'daki "kadın hakları"ndan dem vuran Amerikan yönetimi, 70'li yıllarda SSCB'nin yardımıyla Batı Asya'da kadınları kölelikten kurtarmaya çalışan ilerici Afgan yönetimine karşı, kadınlara ve yoksullara düşman, anti-komünist "mücahidleri" yaratmış ve SSCB ile Afganistan'a karşı kanlı bir şekilde kullanmıştı.