Trump ve Putin Suriye'yi görüştü

Soçi'deki üçlü zirve öncesi Rusya ve ABD liderleri telefonda görüştü.

Suriye'de siyasi çözüm için çarşamba günü Soçi’de Rusya, İran ve Türkiye arasında yapılacak üçlü zirve öncesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığına göre iki liderin Suriye'nin geleceği için Cenevre görüşmelerinin önemi konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada görüşme bir saatten uzun sürdü. Putin ve Trump’ın Suriye’deki iç savaşın ve insani krizin barışçıl yollarla sona erdirilmesi, evlerini terk eden Suriyelilerin geri dönmesi, zararlı dış müdahalelerden ve teröristlere barınak olmaktan kurtarılmış birleşik bir Suriye’de istikrarın sağlanması konusunda hem fikir olduğu belirtildi. Bu amaçla Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ve Cenevre görüşmelerinin desteklenmesine vurgu yapıldı.

Rusya tarafında, Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada ise Suriye'de sona yaklaşan askeri operasyonlarla ilgili durumu değerlendiren liderlerin Soçi'de Türkiye, Rusya ve İran arasında Suriye'nin ele alınacağı toplantıya yönelik görüş alışverişinde bulundukları kaydedildi.

Açıklamaya göre terör ve uyuşturucu kaçakçılığına yönelik tehlikelerin giderek arttığı Afganistan, Ukrayna krizi çerçevesinde Minsk anlaşması, İran'ın nükleer programı ve Kuzey Kore konuları da Putin ve Trump'ın gündemindeydi.

Putin'in ayrıca Suriye lideri Beşar Esad yaptığı yüz yüze görüşme hakkında da Trump'a bilgi verdiği ifade edildi.