Trump: IŞİD lideri Bağdadi öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD Lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD Lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğünü duyurdu.

Washington'da açıklama yapan Trump, "Terör örgütü IŞİD Lideri Ebubekir el Bağdadi öldürüldü. Bağdadi çıkışı olmayan bir tünele girdi ve ağlayarak öldü. Bağdadi vahşi bir şiddet yanlısıydı ve vahşet içinde hayatını kaybetti. Bir ürkek olarak, kaçarak hayatını kaybetti" dedi.

Trump, el Bağdadi'nin intihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdüğünü belirtti.

Rusya, Türkiye, Suriye ve Irak'a teşekkür eden Trump, "Tüm bunlar diğer ulusların da yardımıyla gerçekleşti. Türkiye'ye, Rusya'ya, Suriye'ye ve Irak'a teşekkür etmek istiyorum. Bu çok tehlikeli bir operasyondu" dedi.

ABD'nin operasyon için bölgeye gireceğinin Türkiye tarafından bilindiğini söyleyen Trump,  "Türkiye oraya gireceğimizi biliyordu, zorluk çıkarmadı, harikalardı" diye konuştu.

Rusya'ya da bilgi verdiklerini belirten Trump, "Ruslar neden geldiğimizi bilmiyorlardı, onlara 'mutlu olacaksınız' dedik. Onlara görevin ne olacağı söylenmedi ancak bilgi verdik" dedi. Trump, Rusya'nın kendilerine olumlu yaklaştığını ve Rus birliklerin bulunduğu bölgede uçuş yapmalarına izin verdiklerini belirtti.

Avrupa ülkelerinin "kendileri açısından hayal kırıklığı yarattığını" belirten Trump, "İnsanlarınızı alın dedik ama almadılar. Onlar (teröristler) yürüyerek Avrupa gidebilirler ama yürüyerek bize gelemezler çünkü aramızda çok fazla su var. ABD'ye giremezler" dedi.

'OPERASYONU FİLM GİBİ İZLEDİM'

Trump, "Washington tam bir sızıntı makinası. Gizli tutuldu, hiçbir sızıntı olmadı. Sadece bunu bilen birkaç kişi vardı. Çok az kişinin haberi vardı operasyondan" sözlerini kaydetti.

"Operasyonu film gibi izlediğini" söyleyen Trump, "Saat 5'te toplanmıştık ve tüm gün temas halindeydik. Güvenli telefon hatlarıyla konuşuyorduk. Saldırı da bundan kısa süre sonra başladı. Bir bölgede çok fazla Rus varlığı var, başka bölgede Türk varlığı, başka bölgede Suriye varlığı. Çok alçaktan uçuyorsunuz. Helikopter görmeyi sevmeyen insanlar olabilir. (...) (Bağdadi'nin) DNA'sı da laboratuvarda incelendi. Vücuduna erişmek için de çok fazla yıkıntıyı ortadan kaldırmak gerekiyordu. Ona ait parçalar bulmak çok zordu. İntihar yeleği de patladığı için zordu" diye konuştu.