Tesla'nın en büyük yabancı hissedarından Çinli elektrikli araç üreticisine yatırım

Tesla'nın en büyük yabancı hissedarı Baillie Gifford, Çinli elektrikli araç üreticisi NIO'nun yüzde 11,4'ünü satın aldı. Şirketin değeri yüzde 4,9 arttı.

Dış Haberler

İskoç yatırım şirketi Baillie Gifford, Çin merkezli elektrikli araç üreticisi NIO'ya yarım milyar dolarlık yatırım yaptı. Baillie Gifford, Tesla'nın Elon Musk'tan sonraki en büyük hissedarı.

Şirketin NIO'ya yaptığı yatırım, Şanghay merkezli otomotiv şirketinin değerinin bir günde yüzde 4,9 artmasına sebep oldu.

Baillie Gifford tarafından yapılan yatırımın, şirketin Tesla sebebiyle yaşadığı kayıpları dengelemeyi amaçladığı öne sürülüyor.

TESLA ABD-ÇİN GERİLİMİNDEN ETKİLENEBİLİR

Tesla, üretiminin bir kısmını Çin'e kaydırmak istiyor, ancak şirketin Çin'de fabrika açma planlarına dair belirsizlikler devam ediyor.

Çin'de en çok satış yapan 10 elektrikli araç arasında olan Tesla'nın, ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminden etkilenebileceği söyleniyor.

NIO TESLA'YA BENZER SORUNLAR YAŞIYOR

Buna karşın Çinli üretici NIO'nun da sorunlar yaşadığı, kendi üretim tesisine sahip olmayan şirketin devlet şirketleriyle yaptığı anlaşmalarla otomobil ürettiği aktarılıyor.

Tesla gibi yüzlerce milyon dolarlık zararlar açıklayan NIO'nun, üretim hedeflerine ulaşmakta güçlük yaşadığı belirtiliyor.

Tesla'ya alternatif olarak NIO'ya başvuran İskoç yatırım şirketinin yöneticileri, şirketlerin uzun dönemli performansları konusunda iyimser olduklarını dile getiriyor.