Telegraph: Suudi Arabistan OPEC'i yok edip IŞİD'i güçlendirebilir

Telegraph'da yer alan bir habere göre, Suudi Arabistan'ın hamleleri OPEC'i yok ederek IŞİD'i besleme riskini taşıyor.

Dış Haberler

Telegraph'da yer alan habere göre, Suudi Arabistan'ın hamleleri sonucunda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) yok olabilir ve bunun sonucunda IŞİD güçlenebilir. Suudi Arabistan'ın OPEC'in yarısının aleyhine çalıştığı bildirilen haberde, Cezayir'in eski enerji bakanının OPEC petrol fiyatlarını savunmadığı takdirde örgütten ayrılmayı düşündüklerini söylediği aktarılıyor.

OPEC DÜŞÜK FİYATTAN KÖTÜ ETKİLENİYOR

Suudi Arabistan'ın petrol üretimini yüksek tutarak petrol fiyatlarının düşük kalmasını sağladığı bilinirken, örgütün içerisinde bu duruma tepki gösterenlerin sayısının arttığı bildiriliyor.

Cezayir'in yanı sıra Venezuela ve Ekvador'un da düşük fiyatlardan zarar gördüğü belirtilirken, Suudi Arabistan'ın da OPEC'e ihtiyacı olduğu ve OPEC aracılığıyla kürsel gücünü ve etkisini koruduğu söyleniyor. Bunun Almanya'nın Avrupa Birliği'ni kullanmasına benzer olduğu da belirtiliyor.

Uluslararası Enerji Kurumu'nun (IEA), petrol fiyatlarındaki düşüş sonucu OPEC'in gelirinin 1 trilyon dolardan 550 milyar dolara düştüğünü tahmin ettiği söylenirken, Suudi Arabistan'daki pek çok kişinin de kendi tuzaklarına kendilerinin düştüğünü düşündükleri söyleniyor.

SUUDİ POLİTİKASI IŞİD İLE MÜCADELEYİ ZORA SOKUYOR

 

 

 

 

Suudilerin diğer petrol üreticilerini iflasa sürüklemek için fiyatı düşük tuttukları ancak bundan kendilerinin de büyük oranda etkilendikleri ve mevcut durumu 1 yıl daha sürdüremeyebilecekleri bildirilirken, ABD petrol üretiminin de beklenen oranda azaltılamadığı aktarılıyor.

OPEC'in çöküşü durumundaysa Mısır gibi kendi ülkesinde IŞİD ile mücadele eden ülkelerin mücadeleyi sürdüremeyebileceği ve IŞİD'in Libya ve Cezayir'de de benzer şekilde güçlenebileceği söyleniyor.

Irak'ın da petrol fiyatlarındaki düşüşten zarar gördüğü belirtilirken, bunun orada da IŞİD ile mücadeleyi güçleştirdiği belirtiliyor.