Syriza milletvekili: Syriza stratejisi çöktü, ölmüş atı kırbaçlıyoruz

Syriza milletvekili Kostas Lapaviças, Syriza'nın stratejisinin çöktüğünü söyleyerek, avrodan çıkılması gerektiğine işaret etti.

Dış Haberler

Alman gazetesi Der Tagesspiegel'e konuşan Syriza milletvekili Kostas Lapaviças, avrodan çıkılması gerektiğini söyledi.

Lapaviças, Avrupa Birliği dayatmaları ile Syriza'nın halka vaatleri arasında orta yol olmadığını söyleyerek, halkı korkutmadan avrodan çıkış tartışması başlaması gerektiğini söyledi. Bu çıkışın müzakereyle ve rıza yoluyla olması gerektiğini de belirtti.

Syriza'nın stratejisinin, siyasi değişimin kurumları da değiştireceğine ilişkin boş bir beklentiye dayalı olduğunu söyleyen Lapaviças, bunun gerçekci olmadığını, kurumların baskısının avroda kalındığı sürece devam edeceğini belirtti.

Milletvekili, Yunanistan ve ortakları için zamanın bittiğine ve şu anda "ölü atı kırbaçladıklarını" söyledi.

Düzgün bir tartışma yapılırsa, Almanya'nın da buna karşı olmayacağını sözlerine ekledi. Syriza'nın geleneksel bir sol parti olmadığına da belirterek, hızla büyüyen partideki fikirlerin halktaki kafa karışıklığını yansıttığını söyledi.

Avronun geleceği olmadığını belirten milletvekili, bunun Avrupa Birliği'nin en büyük hatası olduğunu söyledi. Yunanistan için ise 3 aşamalı bir çözüm sunan Lapaviças, önce avrodan çıkışın gerektiğini, bunun ardından baskılanan iç talebin canlandırılıp uzun vadeli endüstriyel politikalar geliştirilmesi gerektiğini belirtti. 

Aynı zamanda bir ekonomi profesörü olan Lapaviças, ABD merkezli Jacobin dergisine verdiği röportajında da aynı çözümü önermişti. Kendisinin Marksist ekonomiyi uzun yıllar araştırdığını belirterek, Marksist ekonominin uzun ve orta vadede gelişmiş araçlar sunduğunu, ancak kısa vadede Keynesciliğin gerekliliğini savunmuştu.

Almanya'nın da kendi halkını korku siyasetiyle yönettiğini belirterek, işçilere hep yarının daha kötü olacağının söylendiğini, gözlerinin işsizlikle korkutulduğunu söyledi.