Suudiler, Türkiye ve Katar'ın Mısır'la 'barışmasına' aracılık etmek istiyor

Bir Hamas yetkilisi, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Katar'ın Mısır ile ilişkilerinin düzelmesine aracı olmak istediğini iddia etti.

Dış Haberler

Hamas'ın önde gelen isimlerinden Ahmet Yusuf, Suudi Arabistan'ın Türkiye ve Katar'ın Mısır ile ilişkilerinin iyileşmesine aracılık etmek istediğini iddia etti. Yusuf, bu yönde çabaların Mısır ve Hamas arasındaki ilişkileri de düzelteceğini savunarak, bunların gerçekleşeceği tarih olarak da Yemen'e saldırıların bitişini işaret etti.

Mısır istihbarat servislerinin, Hamas lideri Musa Ebu Marzuk'u Mısır'ın ilişkileri düzeltmek istediğine dair temin ettiğini belirterek, "Katarlıların ve Türklerin" Suudi Arabistan Kralı Salman ile görüştüğünü ve Refah sınırının açılması için aracılık yaptığını da iddia etti. Mısır'ın Katar ve Türkiye olan ilişkilerinin Muhammed Mursi'nin görevden indirildiği 2013 yılından beri kötü olduğu bilinirken, Müslüman Kardeşler ile ittifak içerisinde olan Katar ve Türkiye'nin bölgesel müttefikler olduğu da vurgulanıyor. 

Mısır mahkemeleri Hamas'ı terör örgütü ilan etmiş, ancak bir ay sonra Mısır hükümeti kararı geri aldırtmıştı. Ancak Mısır hükümetinin Müslüman Kardeşler'i terör örgütü olarak kabul etmesinin, Katar ve Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesini güçleştirebileceği düşünülüyor.

Yusuf, İsrail ve Hamas arasında "resmi olmayan görüşmeler" olduğunu da belirterek, Hamas'ın ciddi görüşmeler için başka bir İsrail hükümeti beklediğini açıklıyor.