Suudiler Suriye'de 'siyasi çözüm'ü baltalama peşinde

Suudi Arabistan, aralarında Ahrar'uş Şam'ın da bulunduğu silahlı grupları Riyad'da bir araya getirmeyi planlıyor.

Suriye üzerine yapılan Viyana konferansının en önemli ihtilaf konularından bir tanesi, IŞİD ve Nusra Cephesi dışında kimlerin "terörist" kabul edileceği ile ilgili.

Rusya, IŞİD ve Nusra ile diğer silahlı gruplar arasında özel bir ayrım yapmazken, Batı, Türkiye ve Körfez'deki monarşiler Ahrar'uş Şam'ı "ılımlı" olarak lanse etmek istiyor.

İntizar'ın alwaght.com'dan aktardığına göre, Suudi Arabistan 15 Aralık'ta Suriye'deki farklı grupların temsilcilerinin de katılacağı bir konferans düzenlemenin hazırlığı içinde. 

Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi ''Suud kralının Suriyeli Muhaliflerin tamamını bir araya getirerek, onları tek bir sesle ortak bir duruş sergileyebilmelerine yardımcı olmaktan oldukça hoşnut olduğu'' açıklamasında bulunmuştu.

Bu toplantının ayrıntıları şimdiye kadar basında çok fazla yer almadı, fakat Suudi kraliyetine bağlı olan el Şark el-Avsat gazetesi Suriyeli muhalif kaynaklara dayandırdığı haberinde, 30'dan fazla silahlı gurup temsilcisinin bu toplantıya katılacağını bildirdi. 

El Şark el-Avsat haberin devamında toplantıya katılacak olan ‘'Ceyş el-İslam, Özgür Suriye Ordusu, Ahrar el-Şam ve Ceyş el-Yermuk ve diğer benzeri grupların adına da yer verdi. Bu açıklamalara göre, El Kaide'nin Suriye uzantısı olan El Nusra cephesi bu toplantıya katılmayacak.