Suudiler, Irak hükümetini zayıflatmak için Sünni aşiretleri ve Kürdistan'daki İslamcıları desteklemiş

Wikileaks tarafından sızdırılan belgeler, Suudi Arabistan'ın Irak hükümetini zayıflatmaya çalıştığını, bu amaçla bölgedeki kimi İslamcı grupları ve Sünni aşiretleri desteklediğini gösteriyor.

Dış Haberler

Irak uzmanı Ali Hadi El-Musavi'nin haberine göre, Wikileaks tarafından yayımlanan Suudi Arabistan belgeleri, Suudilerin bölgedeki kimi Sünni Arap aşiretleri ve İslamcı gruplara maddi ve siyasi destek vererek merkezi Irak hükümetini zayıflatmaya çalıştığını gösteriyor.

Irak'ın eski başbakanı Nuri el-Maliki'yi zayıflatmak isteyen Suudi Arabistan, bu amaçla Sünni Arap aşiretleri ve siyasetçileri yanına çekmek için aşiret liderlerini ülkeye çağırarak finansal destek sağlıyor.

Bu aşiret liderleri arasında Irak ordusuna karşı saldırı çağrısı yapan Duleym aşireti lideri Şeyh Ali Hatim Süleyman da bulunuyor. 

Belgeler Iraklı liderlere rüşvet olarak Hac vizesi verildiğini de gösterirken, kaçak durumdaki Tarık el-Haşimi'ye de mektup yazıldığı görülüyor.

Suudi istihbaratının Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki İslami vakıflara 530 bin dolar para verdiğini ortaya çıkartan belgeler, bu gruplara siyasi destek ve medya desteği verildiği de bildiriliyor.

Suudilerin Maliki karşıtı olması sebebiyle Barzani ile yakın bağlar kurduğunu belirten Musavi, Suudilerin Saddam Hüseyin döneminde bakanlık yapan Hikmet Azavi'ye destek verdiğini de söylüyor.