'Suudiler havadan, Türkiye karadan saldıracak iddiası doğru'

Suriye'ye karşı Suudi Arabistan'ın hava saldırıları gerçekleştireceği, Türkiye'nin ise karadan operasyonlar yapacağı bir saldırının planlandığı iddia edilmişti. Bir Suudi kaynağı, bu hazırlığın "teorik olarak" doğru olduğunu söyledi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın Yemen'de Husilere karşı gerçekleştirdiği saldırıların ardından, ülkenin Türkiye ile beraber Suriye'ye karşı operasyon düzenleyeceği söyleniyor.

Huffington Post'ta çıkan bir haberde, Katar aracılığıyla yapılan görüşmelerde Türkiye'nin kara harekatı düzenleyeceği, Suudi Arabistan'ın ise havadan destek sağlayacağı bir saldırı planlanladığı ileri sürülmüştü.

Suudi Prensi Turki el-Faysal'ın eski danışmanı ve gazeteci Cemal Haşogi de Twitter üzerinden haberin doğru olduğunu açıkladı. Haşogi, açıklamasının ardından Saad Hariri'nin Gelecek Hareketi'ne yakın Lübnan haber sitesi NOW'a konuşarak "Suriyeli isyancılarla görüşmeler sürüyor. Suudi, Türk ve Katar istihbaratları arasındaki işbirliği hiç bu kadar iyi olmamıştı. Bu Ürdün ve Türkiye'de bulunan iki operasyon odasını da içeriyor" dedi, ancak olası harekata henüz aylar olduğunu da sözlerine ekledi.

Henüz bir nihai plan olmadığını vurgulayan Haşogi, Yemen'in Suudi Arabistan'ı önceliği, Türkiye'de de AKP hükümetinin önceliğinin seçim olduğunu belirtirken, yaza kadar büyük bir harekat beklemediğini söyledi. Ancak "Suriye'de oyunun kurallarını değiştirecek bir şey" yapılacağını ve "oyunun değişeceğini" de sözlerine ekledi. 

Haşogi, Huffington Post'ta çıkan "Suudiler havadan, Türkler karadan" planının nihai olmadığını, alternatiflerden biri olduğunu vurguladı. 

Eski danışman, ABD'nin de tutumunu değiştirmeye başladığını, bunun göstergesinin de, Obama'nın "Neden Araplar Suriye'de de savaşmıyor?" sorusu olduğunu ileri sürdü.

Kimi yorumcular Türkiye ve Suudi Arabistan'ın Batı desteği olmadan büyük ölçekli bir harekata girişemeyeceğini söylerken, kimileri de iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ve Suriye karşıtlığının beklenmedik bir operasyonla sonuçlanabileceğini savunuyor.