Suudi Bakan: Türkiye'ye cesedin yerini sorduk, yanıt alamadık

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, katıldığı bir TV programında Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili emri Veliaht Prens Selman'ın verdiği iddialarını “saçma” olarak niteledi ve “Kaşıkçı'nın cesedinin nerede olduğu” konusundaki soruya “Bu konuda Türkiye’den bilgi istedik ve halen bir cevap alamadık” yanıtını verdi. Cubeyr'in sözleri Türkiye basınında tepkiyle karşılandı.

soL - Dış Haberler

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, CNN International'da katıldığı yayında Kaşıkçı cinayetinde emri Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın verdiği iddiasıyla ilgili “çok saçma” ifadesini kullandı.

ABD Kongresinin yürüttüğü, Kaşıkçı cinayetini şeffaf olarak soruşturmaması sebebiyle Suudi Arabistan’a silah satışını durdurma çalışmaları konusunda sorulan bir soru üzerine, Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, ülkesinin ABD Kongresini ikna etmeye çalıştığını, Kaşıkçı cinayetindeki sorumluların yargılanmasına bu sene başlandığını söyledi.

Cubeyr, ABD istihbaratının cinayet emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiği iddiasıyla ilgili olarak, “Bu çok saçma. Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda herhangi bir yetki verilmesi söz konusu değil. Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardındaki sebebin ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Bu bir hataydı. Böyle bir şeyin tekrar olmaması için kesin tedbirler aldık” dedi.

CESET NEREDE?

Cubeyr, Kaşıkçı cinayetinin yargılanmasında, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın sivil toplum temsilcilerinin de bulunduğunu söyledi.

Adil Cubeyr, Kaşıkçı cinayetinin önceden planlandığının ve Cemal Kaşıkçı'yı öldürmek üzere Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğuna bir ekibin gönderildiğinin bilindiğini belirtti ve öldürme emrini kimin verdiğinin sorulması üzerine, soruşturmalardan böyle bir sonuç çıkarılmadığını, soruşturmanın ve yargılamanın halen devam ettiğini söyledi.

Sunucunun, Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin nerede olduğunu sorması üzerine, Adil Cubeyr, bu konuda Türkiye’den bilgi istediklerini ve halen bir cevap alamadıklarını söyledi.

BAKANIN YANITLARI YANDAŞLARI DA KIZDIRDI

Türk medyası Cubeyr'in haberini sert ifadelerle vermeyi tercih etti. Cubeyr'in CNN'de yayımlanan açıklamaları çeşitli haber sitelerinde ve medyada şu başlıklarla verildi: “Suudi Arabistan'dan 'pes' dedirten Cemal Kaşıkçı açıklaması”, “Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye iftira”, “Suudi Arabistan saçmaladı”, “Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Türkiye'ye iftira attı”...

'YEMEN'DE MÜCADELE'

Programda sunucunun Kongre’nin Suudi Arabistan’a silah satışını durdurmak için çalıştığını, Başkan Trump’ın acil durum ilanıyla Suudi Arabistan’a silah satışını sağladığını belirtmesi üzerine Adil Cubeyr, “ABD’nin Suudi Arabistan’a silah göndermesi ikimizin ortak düşmanına karşı savaş vermek için gerekli. Yemen’de İran etkisi altında bir yönetim kurulmasına karşı mücadele ediyoruz. Eğer ABD Suudi Arabistan’a silah vermezse, çıkarlarını korumak için bölgeye daha çok güç göndermek zorunda kalacak. Uçak gemilerini körfeze gönderdi” dedi.

'EMRİ SELMAN VERDİ'

CIA, Kaşıkçı’nın öldürülme emrini Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın verdiği değerlendirmesinde bulunup bu konuda ABD Kongresine rapor sunmuştu. ABD Senatörleri de Kaşıkçı’nın öldürülme emrini Suudi Arabistan’ın Veliaht Prensi Selman’ın verdiğine inanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi New York’ta bir forumda yaptığı konuşmada Temsilciler Meclisi'nin ABD’nin Suudi Arabistan’a silah satışını engellemek için bir oylama yapacağını belirterek, "Suudi Arabistan’a silah satış yetkisini almak için bir oylama yapılacak. Bunun için savaşacağız ve bununla savaşmak için iki partiden de destek alacağız" dedi.