Suudi Arabistan'da iki muhalif din adamı gözaltına alındı

Suudi Arabistan'da sosyal medyada yer alan paylaşımları nedeniyle iki muhalif din adamı ve eski Kral Fahd'ın oğlu prens Abduülaziz Bin Fahd el-Suud gözaltına alındı. Ülkede son 24 saat içerisinde 20 kişinin siyasi görüşü nedeniyle gözaltına alındığı bildiriliyor.

Dış Haberler

Suudi Arabistan'ın iki tanınmış din adamı Selman el-Odah ve Avvad el-Karni'yle beraber eski kral Fahd'ın oğlu prens Abduülaziz Bin Fahd el-Suud gözaltına alındı.

Middle East Eye'da yer alan habere göre, ülkede son 24 saat içinde yaklaşık 20 kişi gözaltına alındı.

1994-99 yılları arasında siyasi görüşü nedeniyle tutuklanan ve Twitter'da 14 milyon takipçisi bulunan din adamı Odah'ın, haziran ayında Suudi Arabistan ile Katar arasındaki krizin çözülmesi için diyalog çağrısı yapan bir paylaşımı nedeniyle gözaltına alındığı iddia edildi.

Öte yandan Huffington Post ve Reuters'ın aktardığına göre, 2,2 milyon Twitter takipçisi olan tanınmış diğer bir din adamı El-Karni de Suudi güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Suudi Arabistan son yıllarda, Müslüman Kardeşler'den esinlenen Sahwa (Uyanış) Hareketi'ne karşı da geniş çaplı bir mücadele başlattı.

Söz konusu gözaltı ve tutuklama kararları, Kral Selman'ın Veliaht Prens Muhammed lehine görev yapmayı planladığı yaygın spekülasyonlardan sonra geldi.

Bir Suudi analisti son gözaltıları, ''Müslüman Kardeşler'i ezmek ya da Kraliyet Prensi Muhammed Bin Selman'ın kral olmak için diğerlerini korkutmak maksatlı eylemleri" olarak nitelendirdi.

Bunun yanı sıra Odah, ülkede homoseksüelliğin suç sayılmaması gerektiğini kamuoyuna açıklayan sayılı din adamlarından olmasıyla dikkat çekiyor.

Odah, 2016 yılında İsveç merkezli Sydsvenskan gazetesine verdiği röportajda, "Eşcinsellik tüm Semit kutsal kitaplarda bir günah sayılıyor olsa da bu dünyada herhangi bir ceza gerektirmiyor" ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca Odah, Suudi yönetimi için, "Eşcinselleri ölümle cezalandırarak homoseksüelliğin kendisinden daha büyük bir günah işlemekteler" eleştirisinde bulunmuştu.