Suriyeli 'muhalifler'in en büyük destekçisi Robert Ford çark etti

Suriye'deki silahlı muhaliflerin en büyük destekçilerinden eski büyükelçi Robert Ford fikir değiştirdi.

Dış Haberler

Suriye'deki silahlı grupların Obama yönetimi içerisindeki en büyük destekçilerinden eski Suriye büyükelçisi Robert Ford, çark etti.

Bir sene önce, ABD yönetimini sert bir şekilde eleştirerek görevinden ayrılan Ford, Middle East Institute isimli düşünce kuruluşunda görev yapıyor.

Ford'a göre, "ılımlı" saydıkları muhalifler cihatçılarla işbirliği yaptığı için, onları silahlandırmak doğru değil.

Türkiye'deki Suriyeli "muhaliflere" görüşmeye gitmeden önce McClathy DC'ye konuşan Ford, merkezi bir komutanlık olmazsa ya da bölgesel aktörler El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ni düşman kabul etmezse, "ılımlılar"ın güvenilir bir güç olma hususunda çok az şansı bulunuyor.

6 AY ÖNCE 6 AY SONRA
"Ilımlılar"ın militan sayısının 20 binin altında olduğunu söyleyen Ford, bu gücün ofansif olamayacağını, ancak savunma savaşı verebileceğini belirtti.

Ford'a göre, özetle, kaybeden bir tarafa silah göndermeye devam etmenin anlamı yok.

"Gerçeklerle olduğu gibi yüzleşmeliyiz" diyen Ford, ABD'nin desteklediği grupların Nusra Cephesi'ne karşı tutunacak güçleri olmadığını savundu.

Ford, daha 6 ay önce Foreign Policy'ye yazdığı bir yazıda ise, "Medyada her duyduğunuza inanmayın. Suriye'nin ılımlı isyancıları bitmedi. Ülkenin değişik bölgelerinde mesafe katettiler ve açıkça hem buradaki El Kaide uzantısı ile hem de IŞİD ile ayrıldılar" demişti.

'TÜRKİYE VE KATAR'A GÖRE NUSRA SURİYE KÖKENLİ'
Ford, şimdilerde "ılımlı" muhaliflerin Nusra Cephesi ile işbirliği yapmasından yakınıyor.

Ford'un iddiasına göre, bunun nedeni, çok sayıda isyancının ve onların "patronu" Türkiye ile Katar'ın, Nusra Cephesi'ni "yerli ürün" ve Esad karşıtı bir güç saymaları.

Nusra Cephesi'nin de tehlikeli olduğunu, ancak bu örgütü iyi çocuklar ve Suriyeliler muamelesi yapıldığını belirten Ford, "İkinci sorunu, bizim ekibin bir bölümü onlara sızdırdı" dedi.

Ford, "ılımlı" gruplarla Nusra arasındaki işbirliğinin bazı ABD'li yetkililer tarafından da, en azından kamu önünde, görmezden gelindiğine dkkat çekti.

Ford, bir zamanlar, sahada Nusra Cephesi ile "ılımlılar" işbirliği yaparken, gözlerini başka tarafa çevirdiklerini de itiraf ederken, "Artık bu günler sona erdi" diye konuştu.

Ford'a göre, ABD ve müttefikleri için Suriye'ye kara gücünü tartışmanın zamanı geldi. Ancak Ford, bu gücün mutlaka ABD'li olması gerekmediğini söylüyor. Ona göre bu profesyonel kara gücü, Suriye'deki cihatçıları söküp atmanın tek yolu.

Ford, ABD'nin, bölgedeki güç merkezlerinin kendi "vekillerini" fonladığı çerçevenin "mantıksız" olduğunu söyleyerek, bunu değiştirmek gerektiğini belirtti. Ford, bir isyancı ordusunu yaratırken, aynı zamanda Suriyeli bir komuta zinciri oluşturmak gerektiğine de dikkat çekti.