Suriye'deki çeteler tünel kazmayı Hamas'tan öğrendi

İran ve Hizbullah tarafından eğitilen Hamas üyeleri, tünel ve füze yapımı konusunda öğrendiklerini Suriyeli isyancılarla paylaşıyor. İran’la ilişkilerini düzeltmeye çalışan Hamas, askeri eğitim veren kişilerin artık kendisiyle ilişkisi olmadığını savunuyor.

Dış Haberler

Suriye'deki Esad'a karşı savaşan El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam liderlerinden Ebu Musab, hükümet karşıtı Orient News’e verdiği röportajla Filistinli direniş örgütü Hamas’ın İdlib kırsalında savaşan “muhaliflere” tünel yapımı ve tamirini öğrettiğini açıkladı.

Musab, “Gazzeli kardeşlerimiz” diye söz ettiği Hamas’ın kendilerine tünel yapımıyla ilgili eğitim videoları gönderdiğini belirtti.

Suriye hükümetinin uzun süre İsrail’e karşı desteklediği Hamas’ın Suriye hükümetine karşı isyancılara verdiği destek daha önce de dillendirilmişti.

ESAD, 'HAMAS NUSRA'YI DA DESTEKLEDİ' DEMİŞTİ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Filistin’in İslamcı direniş hareketi Hamas’ı uzun süredir Suriyeli isyancıları desteklemekle suçluyordu. Esad’a göre, Hamas, Suriye’de 2011 Mart ayında başlayan ayaklanmayla birlikte Suriyeli isyancıları hükümete karşı silahlandırmaya ve eğitmeye başlamıştı.

Esad, İsveç gazetesi Expressen’e verdiği güncel bir röportajındaysa Hamas’a dönük suçlamalarını bir adım daha öteye taşıdı. Suriye Devlet Başkanı, Hamas’ı, El Nusra Cephesi militanlarını desteklemekle suçladı.

KASSAM TUGAYLARI DA EĞİTTİ İDDİASI
2013’ün Nisan ayında the London Times gazetesi batılı diplomatlara dayandırdığı bir haberinde, Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları’nın Özgür Suriye Ordusu birliklerini eğittiğini öne sürmüştü. Gazete, Hamas’ın hükümet güçlerine füze saldırılarında da kullanılan tüneller inşa etmeyi “muhaliflere” öğrettiğini de öne sürmüştü. Hamas söz konusu iddiaları reddetmişti.

Aynı dönemde, yine Hamas’ı uzun müddet desteklemiş bulunan Lübnan Hizbullah’ının haber kaynaklarından da benzer iddialar dillendirildi. El Ahbar gazetesi 2013 Haziran ayında Hamas’ın Kusayr savaşında rolü olduğunu öne sürdü. Habere göre bölgedeki tünellerin kazılmasında, İran’ın Hizbullah aracılığıyla Hamas’a ulaştırdığı elektronik cihazlar kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

'ASKERİ EĞİTİM VERENLER ESKİ HAMAS ÜYELERİ'
Son dönemde özellikle İran’la ilişkilerini tazelemeyi deneyen Hamas Suriye muhalefetine dönük “politik desteğini” gizleme ihtiyacı duymuyor. Askeri destek konusunda ise, isyancıları eğitenlerin eski Kassam Tugayları üyeleri oldukları ve kendileriyle ilişkilerinin kalmadığı argümanı dillendiriliyor.

Middle East Eye’a bilgi veren Filistinli gazeteci İbrahim Kader, eski Kassam üyelerinin yalnızca Ahrar'uş Şam’a değil, kendilerine yakın gördükleri bütün Suriyeli İslamcı gruplara destek verdiğini belirtiyor. Kader’e göre, askeri beceri ve bilgileri hayli gelişkin olan bu kişiler, isyancılara tünel yapımının yanı sıra Grad benzeri füzelerin yapımı konusunda da eğitim veriyor.

Filistinli gazeteci, isyancıları eğiten eski Kassam üyelerininse geçmişte İran ve Hizbullah tarafından eğitildiğini hatırlattı.