Suriye'de uçuşa yasak bölge konusunda anlaşma yok

ABD ile Türkiye arasında Suriye sınırında uçuşa kapalı bölge tartışması devam ederken, ABD'li yetkililerden böyle bir plan olmadığına dair açıklamalar geliyor. Türkiye'nin ise tampon bölge karşılığında İncirlik Üssü'nü açacağı konuşuluyor.

Dış Haberler

Türkiye, Obama yönetimi üzerinde, Suriye sınırında bir uçuşa kapalı ya da güvenli bölge belirlemek için baskıyı artırırken Amerikan ordusunun  bölgedeki yükümlülüklerinde anlamlı bir artış olup olmayacağı noktasındaki belirsizlik ise ABD için bir engel olmaya devam ediyor.  Yönetim, sınıra Suriye Hükümetinin hava operasyonlarından sivilleri korumak için bölgeye bir uçuşa kapalı bölge kurulmasını reddetmiş değil. Tayyip Erdoğan bunu aylardır talep ediyor fakat ABD yetkilileri Türkiye ile bu plana dair herhangi bir anlaşmaya varamadıklarını belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki Pazartesi günü; Türkiye'nin önerdiği bir dizi plana dair görüşmeler devam ediyor fakat çeşitli görüş ayrılıklarımız var ve özel bir uygulama yöntemine dair karar varmış değiliz. dedi.

Beyaz Saray basın sekreteri Josh Earnest ise bu açıklamaları gölgede bırakacak şekilde konuşarak, ABD'nin Türkiye'nin isteğini kabul etmek üzere olduğunu ve Türkiye sınırları içinde, Türk birlikleri tarafından güvenliği sağlanacak ve Amerikan hava güçleri tarafından da desteklenecek bir uçuş sınırlamalı bir bölge kurulmasını tartıştığını söyledi. Batılı bir diplomatsa Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir tampon bölgenin Suriyeli muhaliflere ve sivillere, IŞİD ve Suriye Başkanı Beşar Esad hükümetinden koruma sağlayacağını söyledi.

Savunma Sekreteri Chuck Hagel ve General Martin Dempsey, aylar boyunca, on binlerce Suriyelinin iltica ettiği Türkiye'nin Suriye sınırına bir tampon bölge yapılması olasılığını tartışmaya açmıştı. General Dempsey 2 ay önce bir tampon bölgenin bazı noktalarda gerçekleştirilebileceğini söylemiş ardından da öyle bir olasılığının bulunmadığını belirtmişti.

TAMPON BÖLGEYE KARŞILIK İNCİRLİK
Savunma yetkilileri son olarak Pazartesi günü, böyle bir olasılığın hala gündemde olmadığı konusunda görüş belirtti. Yetkililer "Müttefiklerimizin isteklerini elbette düşünürüz ama bu noktada tampon bölge stratejimizin bir parçası değildir." dedi. Başkan Yardımcısı Joseph Biden ile 10 gün önce İstanbul'da gerçekleşen görüşmelerde, Amerikan ve Türk yetkililer, Amerikan savaş uçaklarının Türkiye'deki incirlik Üssü'nden kalkarak, Türk askeri güçlerle beraber, sınır boyunca konuşlanmış IŞİD mevkilerini hedeflemesi konusunu tartıştılar. 

ABD, Amerikan hava güçlerinin Basra Körfezi'ndeki üslerden geri dönmek zorunda kalmaması için aylardır İncirlik Üssü'ne erişim sağlamak için çabalıyor. 1.3 milyon Suriyeli mültecinin sığındığı Türkiye'deki yetkililer ise baskıyı artırarak İncirlik Üssü'ne erişimin uçuşa kapalı bölge kurulması şartıyla gerçekleşebileceğini belirtiyor. Tampon bölge oluşturulması ABD'yi Beşar Esad ile, Suriye hava sahasındaki Suriye uçaklarına engel olarak ve Suriye hava savunma sistemini devre dışı bırakma talebiyle daha doğrudan bir çatışmaya sokma riskini taşıyor. 

Türkiye ve ABD, IŞİD tehdidine karşı nasıl savaşılacağı konusunda görüş ayrılığı yaşıyor. Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin yardımına ihtiyacı olduğu ve Beşar Esad'ı devirmeye daha çok odaklanılması konusunda ısrarcı. Diğer NATO müttefikleri ise Türkiye'yi, Sünni militan gruplarla yeterince etkili mücadele edilmediği konusunda sert biçimde eleştiriyor. 

Biden'in İstanbul'u ziyaretinin birkaç gün ardından Erdoğan, Obama yönetimini sertçe eleştirerek, "12 bin kilometre öteden gelen densizlik, düşüncesizlik ve bitmek bilmeyen isteklere göğüs gerdiğini" söyledi.