Suriye'de 'at pazarlığı' başlayacak

İngiltere Dışişleri Bakanı, Suriye'de siyasi çözüm kapsamında bazı ülkelerin sahadaki müttefiklerine yardımı kesebileceğini söylerken, hangi grupların "ılımlı" sayılacağı konusunda bir "at pazarlığı" olabileceğini söyledi.

Dış Haberler

Suriye'de "siyasi çözüm" süreci, Esad karşıtı bölge ülkelerinin baskısı nedeniyle çıkmaza sürüklenirken, Batı cephesinden ilginç bir mesaj geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Washington'da yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşı sona erdirmek için bir araya gelen dünya güçlerinin "terörist grup listesi" üzerinde çalıştığını söyledi.

Hammond, "Bu, çeşitli taraflardan derin bir nefese ihtiyaç duyuyor, ABD dahil" diye konuştu.

Hammond, bu anlaşmanın bir parçası olarak, Suriye sahasında çeşitli grupları destekleyen ülkelerin, bunlardan hangilerinin "yeterli derecede ılımlı" olduğuna karar vermelerinin gerekeceğini kaydetti.

"Yeteri derecede ılımlı" olan siyasi sürece dahil edilecekken, diğerleri süreçten dışlanacak.

Kimin terörist olduğu konusundaki anlaşma ihtimalini yok sayamayacağını söyleyen Hammond, bununla birlikte önümüzdeki süreçte bir "at pazarlığı"nın başlayacağı uyarısında bulundu.

Örneğin Hammond, Suudilerin Ahrar'uş Şam örgütünün "terörist" sayılmasına asla katılmayacağını söyledi. Bakan bu nedenle bu örgütlerin olduğu bölgelerde "pragmatik bir çözüm" elde edip edemeyeceklerine bakacaklarını belirtti.

Ancak iki gün önce New York Times'a konuşan Hammond, Batı'nın Suudi Arabistan'ın da dahil olduğu müttefiklerinin desteklediği Sünni İslamcı gruplara arka çıkmaya hazırlanması gerektiğini ima etmişti.

Hammond, "Bizim seküler bir anayasadan anladığımızla İslam dünyasında yaşayanların sekülerlikten anladıkları farklı şeyler" demişti.