Suriye'de 'klor gazı' iddiası yeniden ısıtılıyor

ABD, Suriye'nin kuzeyinde ordunun klor gazı kullandığı iddialarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirmeye hazırlanıyor.

Dış Haberler

ABD ve Batı medyası, bir süredir Suriye'nin kuzeyinde ordunun klor gazı kullandığına ilişkin iddiaları yeniden ortaya atmaya başladılar.

Batı medyasında "kimyasal" iddiasınının son örneği, dün Associated Press (AP) tarafından verildi. AP'nin haberine göre, geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) önünde ifade veren doktor Muhammed Tennari, İdlib'e bağlı 3 köye "rejim helikopterleri" tarafından varil bombası atıldığını ve bu köylerin kimyasallardan etkilendiğini ileri sürdü.

Tennari'nin bahsettiği köyler Cenudiye, Kensefra ve Kefr Batiye.

Haberde, Tennari ile Türkiye sınırına yakın bir bölgede görüşüldüğü, Tennari'nin sahadaki doktorların raporlarını aktardığı belirtildi.

Tennari, Suriye-Amerika Doktorlar Birliği'nin koordinatörü. Bu birlik, Suriye'de bulunan "gönüllü" doktorlardan oluşuyor. Tennari, BMGK'da yaptığı tanıklıkta da yine İdlib'de Mart ayında klor gazı kullanıldığını ileri sürmüştü.

ABD BASTIRIYOR
Birleşmiş Milletler, Suriye'deki kimyasal silah kullanımı iddialarını çoğunlukla doğrulayamaz, bazı örneklerde de muhalifleri sorumlu tutarken, ABD'nin BMGK'ya "klor gazı" iddiasını taşımaya hazırlandığı belirtiliyor.

BMGK'nın şu andaki başkanı Litvanyalı Raimonda Murmokaite, konseydeki çoğu üyenin ABD'nin çabasını desteklediğini ve birkaç gün içinde hızlıca harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

ABD planında, uzmanların saldırı bölgesine gitmesi gibi öneriler yer alıyor.

Ancak Rusya, iddialardan kaygılı. Rusya'nın BM elçisi Vitali Çurkin, ABD ve müttefiklerinin suçluyu çoktan bulduğundan yakınıyor.

Kimyasal silah iddialarının, El Kaide bağlantılı ve Türkiye-Suudi Arabistan destekli Fetih Ordusu'nun eline geçen İdlib'de yoğunlaşması dikkat çekiyor.