Suriye'de gökyüzü kalabalık, ılımlılar Rusya'ya karşı ABD'den silah istiyor

Suriye'deki CIA destekli İslamcı gruplar, Rusya'nın gökyüzünde yarattığı "kalabalık"tan şikayetçi ve ABD'den silah istiyor. ABD destek olmazsa, grupların El Kaide etkisine gireceği tehdidi ise bir "kabus senaryosu" olarak pazarlanıyor.

Dış Haberler

Üst düzey ABD'li yetkililer, Suriye'deki "kabus senaryosunu" açıkladı. iddiaya göre ABD'nin yetersiz desteği durumunda, gruplar ve sempatizanları EL Kaide'nin etksine girebilir.

ABD'den yeterli destek alamadığından dert yanan Suriye'deki "ılımlı" gruplar, Rus hava sistemlerini vurabilmek için tek kişinin taşıyarak kullandığı silahlardan MANPAD'i istedi. CIA destekli gruplardan Şükur el Cabbar'ın komutanlarından Hassan Haj Ali; "Bize iki şeyden biri gerek. Biri Rusya ve rejime karşı ne yapabileceğimiz konusunda ABD'nin vereceği net bir politika ya da kendimizi korumak için uçaksavar füzeler. Aksi takdirde destekçilerimizin bize olan güveni azalacak ve bu aşırıcı gruplara katılmalarına neden olacak" ifadelerini kullandı.

CIA destekli Tajamu el-Izza yüzbaşılarından Mustafa Muarati ise; "En azından uçaksavar füzeleri gönderebilirler" şeklinde konuştu.

ABD'nin eğit-donat programıyla yetiştirdiği savaşçıları koruma gibi bir niyeti olduğu, CIA'nın gizlice destek verdiği gruplar konusunda ise isteksiz olduğu iddia ediliyor.

SURİYE'DE GÖKYÜZÜ KALABALIK

Gazeteci Adam Entous ise WSJ'de yayınlanan makalesinde, ABD'nin MANPAD'leri bölgeye göndermeyi düşünmediğini çünkü "yanlış eller"e geçmesinden endişe duyduğu belirtildi.

Suriye'de Esad güçlerine karşı savaşan pek çok grubun, IŞİD de dahil olmak üzere elinde MANPAD bulunduğu biliniyor. Ancak Suriye'nin gökyüzü şu sıralar çok daha kalabalık.

ABD'nin bölgeye MANPAD göndermeyeceği ancak ılımlıları desteklemek için başka yöntemler bulabileceği iddia ediliyor. WSJ'ye konuşan üst düzey Pentagon yetkilisi, bu senaryonun gerçekleşmesi durumunun ise, bölgeye El Kaide'nin sokacağı ve kullanacağı MANPAD'ler ile bir "kabus" olacağı yorumunu yapıyor.

CIA destekli gruplar, ABD'nin istedikleri yardımı yapmasının Rusya'ya karşı Amerikan çıkarlarını kollayacağını söylüyor;"Bizi 2 nedenle bombalıyorlar çünkü biz ABD'nin dostuyuz, ve bizi bombalamaları ABD'ye meydan okumak anlamına gelir. İkincisi Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) bitirerek, tüm dünyaya Esad'a karşı yalnızca aşırı gruplar savaşıyor mesajını vermek için" diyorlar.