Suriye üzerine kritik toplantı: Rusya, 'Esad karşıtı blok' ile bir araya geliyor

Rus diplomatlar, bugün ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan temsilcileriyle Suriye savaşının gidişatı hakkında görüşecek.

Dış Haberler

Rusya'nın Suriye'de inisiyatif almasıyla değişen dengeler, ABD ve diğer Esad karşıtı bloğun da pozisyonunu yeniden gözden geçirmesine neden oldu.

Bugün, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana'da ABD'li, Türk ve Suudi meslektaşlarıyla bir araya gelerek Suriye'deki durumu masaya yatıracak.

ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan, Suriye'nin geleceğinde Beşar Esad'ın olmaması gerektiği konusunda ısrar ediyorlar. Rusya ise, daha iki gün önce Beşar Esad'ı üst düzey bir protokolle Moskova'da ağırladı.

Berlin'de konuşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bütün tarafların siyasi çözüm ve IŞİD'le savaş konusunda anlaştığını, ancak yoldaki tek engelin "Beşar Esad isimli kişi" olduğunu söyledi.

Lavrov ile Kerry'nin Suriye'nin yanı sıra, son haftalardaki İsrail-Filistin gerginliğini de görüşmesi bekleniyor. Bu toplantıya, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri de katılacak.

Kerry, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı 4 saatlik görüşmenin ardından, sorunun çözümü ile ilgili olarak "ihtiyatlı bir iyimserlik" taşıdığını söylemişti.