Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesi kritik buluşma

Soçi'de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesi, Türkiye, Rusya ve İran temsilcileri bir toplantı gerçekleştirdi. Türkiye'nin Afrin savaşının Soçi sürecini etkileyeceği yönündeki yorumlara karşın Kongre'nin yapılması için hazırlıklar sürüyor.

soL HD

Soçi'de 29-30 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesi Türkiye, İran ve Rusya son temaslarını önceki gün gerçekleştirdi. İranlı yetkililer yaşanan gelişmelerden sürecin etkilenmemesi yönünde temennilerini dillendirirken Rus yetkili toplantıyı “başarılı” olarak niteledi.

Merak edilen “katılımcı listesi” konusunda da genel olarak anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Toplantıya İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız katıldı.

GELİŞMELERİN SÜRECİ ETKİLEMEMESİ TEMENNİSİ

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, Soçi’de gerçekleştirilen buluşmanın ardından “yaşanacak hiçbir olayın kongre sürecini etkilemeyeceğini” umduğunu ifade etti.

Ensari, “Elbette ki, Suriye’de yaşanan gelişmeler kongre atmosferine olumlu ya da olumsuz etki sağlayacak” ifadelerini kullanırken, sürece dair umutlu olduğunu belirtti.

KATILIMCI LİSTESİNDE ANLAŞMA SAĞLANDI

Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de Soçi'de düzenlenen özel toplantıyı “başarılı” olarak niteledi. Suriye hükümeti ve Suriye toplumunun çeşitli kesimlerini masaya oturtmayı hedefleyen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi, 29-30 Ocak'ta Soçi'de düzenlenecek.

Lavrentyev, gazetecilere verdiği demeçte, toplantının katılımcı listesinde genel olarak anlaşmaya varıldığını belirtti.

Suriye Özel Temsilcisi Lavrentyev, aslolanın kongrenin programa uygun şekilde gerçekleşmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Lavrentyev’e göre kongrenin temel amacı, sadece gerilimi düşürme bölgelerinde değil, Suriye'nin tüm bölgelerinde düşmanlıkların kesilmesini ve Suriyelilerin barışa kavuşma arzusu göstermesini sağlamak.

Bu buluşmanın, 29-30 Ocak’ta gerçekleşecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nden önce yapılması nedeniyle büyük bir öneme sahip olduğu belirtildi.