‘Suriye devleti Türkmenleri koruyor; vurulan hedef Nusra'ya aitti’

Türkmen Dağı’nda sivillerin hedef alındığı iddiasını yalanlayan ticaret-meslek örgütleri yöneticisi Ali Türkmani, Suriye vatandaşı olduklarını vurgulayarak “Devlet bizi korumak zorunda. Operasyonda terör örgütleri hedef alınıyor. Vurulan hedef Nusra’ya ait” dedi.

Suriye’de ticaret meslek örgütlerinde yöneticilik yapan Ali Türkmani, Suriye ordusunun Rusya’nın hava desteğiyle Bayır Bucak bölgesinde yürüttüğü operasyonlarda sivillerin zarar gördüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra’nın vurulduğunu kaydeden Türkmani, Türkmenler de Suriye vatandaşı ve devlet onları korumak zorunda” dedi.

Suriye Türkmenlerinden olan Ali Türkmani, Türkmen Dağı'ndaki operasyonlarda cihatçı örgütlerin hedef alındığını, bölgede ağırlıklı olarak El Nusra’nın bulunduğunu kaydetti. Bölgedeki cihatçı örgütlerin militanlarının yurt dışından geldiğini söyleyen Türkmani “İçlerinde Türkmenler de olabilir ancak bu terör örgütlerini çoğunlukla dünyanın çeşitli yerlerinden gelen kişiler oluşturuyor. Operasyonda terör örgütleri hedef alınıyor. Nusra ve diğer terör örgütleri vuruldu” dedi.

‘SİVİLLER HEDEF ALINMADI’
Türkmani, Sputnik’in “Suriye ordusunun Bayır Bucak’taki operasyonunda sivillerin zarar gördüğü belirtiliyor. Siz zarar gören sivillerle karşılaştınız mı ya da bu yönde herhangi bir duyum aldınız mı” şeklindeki sorusu üzerine “Siviller kesinlikle hedef alınmıyor. Bu yönde duyum da almadım. Yanlış medya haberleri nedeniyle böyle aktarılıyor. Oradaki Türkmenlerin büyük çoğunluğu devletin yanında ve devlet onları koruyor” dedi.

'UÇAĞIN VURDUĞU YER NUSRA’YA AİT’
Bölgede yaşayanların operasyonlara ilişkin görgü tanıklıklarını da aktaran Türkmani, “Sadece bir uçak çıkmış. Vurduğu yer Nusra’ya ait. Köylerde onun dışında bir şey olmamış. Bölgeden gelen haberler az ancak ben zarar gören sivile denk gelmedim ve bu yönde hiçbir duyum yok” ifadelerini kullandı.

Türkmani, “Türkmenler Suriye vatandaşı ve devlet onları korumak zorunda. Operasyonlar da onları korumak için yapılıyor. Türkmenler, Suriye ordusunun operasyonlarını destekliyor. Devlet istediği yere, tüm Suriye coğrafyasına ulaşabilir. Belki yaralanan birkaç kişi olmuş olabilir ama bu da normaldir. Her ülkeden gelmiş yabancıların katıldığı terör örgütleriyle savaşılıyor” dedi.

EL NUSRA BAYIR BUCAK'TA
Suriye ordusu, Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki, Lazkiye’nin kuzey kırsalının stratejik Kızıldağı noktasında kontrolü tekrar ele geçirdi. Ordu böylelikle, Türkiye sınırına 500 metre mesafeye kadar olan Suriye topraklarında atış üstünlüğü sağlamış oldu. Suriye ordusunun son operasyonunda mücadele ettiği grupların başında El Kaide’nin kolu olan El Nusra geliyor. Bölgede cihatçı gruplara yakınlığıyla bilinen haber kaynakları da El Nusra’nın bölgede olduğunu doğrulayan haber ve fotoğrafları servis etti. Ancak El Nusra, Bayır Bucak bölgesine, ordunun son operasyonlarını püskürtmek üzere yeni gelmiş değil. El Nusra militanları uzun bir süredir bu bölgede ve Kesab saldırısı ile Alevilerin katledildiği saldırılarda Türkmen cihatçı gruplarla birlikte hareket ettiler.

TÜRKMENDAĞI VE BAYIR- BUCAK BÖLGESİ NEREDE?
Türkmendağı Hatay Yayladağı’nın tam karşısına düşüyor. Bayır Bucak olarak anılan yerin Bayır bölgesi, Türkmendağı tepelerinin doğusunu oluşturuyor. Bucak bölgesi ise bu bölgenin batısını oluşturuyor ve Ermeni kasabası Kesab’ın da batısında kalıyor. Türkmen bölgesinin giriş kapısı olan Kesab, cihatçı grupların 21 Mart 2013’te başlattıkları ve ‘Enfal’ yani ‘Ganimetler’ adını verdikleri saldırıların hedefi olmuştu. Kasabaya saldıran gruplar arasında El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra ve Bayır Bucak Türkmen Cephesi de bulunuyordu.

Saldırıların başlamasından iki gün sonra TSK, Suriye savaş uçağını vurdu ve uçak Kesab’a düştü. Niğde’deki IŞİD saldırısının dava dosyasına giren telefon görüşmelerine göre Bayır Bucak Türkmen Cephesi Komutanı, Kesab saldırısı sırasında vurulmasını istedikleri noktaları AKP delegesi aracılığıyla Ankara’ya bildirdi ve Türkiye buna göre top atışı yaptı.

KAFKAS CİHATÇILARIN BÖLGESİ
Bayır Bucak bölgesi özellikle Çeçen ve Kafkasya’dan Suriye’ye cihat için gelen yabancı militanların yoğun olarak bulunduğu bir bölge. Eski CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, bir süre önce Sputnik’e verdiği röportajda, Rusya’dan gelen Çeçen ve Kafkas kökenli terör örgütü mensuplarının Bayır Bucak’ta bulunduklarını ve bu kişilerin sık sık Türkiye-Suriye sınırını geçtiklerini söylemişti.

Bu örgütleri ve IŞİD, Ağustos 2013’te "Ümmetin Annesi Ayşe" adını verdikleri bir operasyon ile Lazkiye’deki Alevi köylerini bastılar. Katliamda, 200 kadar sivilin öldürüldüğü belirtiliyor. El Kaide bağlantılı Ahrar’uş Şam grubu da bu katliamda yer almıştı. Sahayı iyi bilen cihatçı Türkmen grupların diğer örgütlere rehberlik yaptığı da iddialar arasındaydı.

Bölgede adını Osmanlı padişahlarından alan, Türkmenlerin oluşturduğu cihatçı gruplar da bulunuyor. Sultan Selim Tugayları ve diğer Türkmen gruplar, Halep’i hedef alan ‘Kâfirleri Kesme Operasyonu’na da katıldılar.