Suriye, de Mistura'yı 'ABD-Fransa elçisi' olarak görüyor

Suriye yönetimi ile BM Özel Temsilcisi de Mistura arasında "güven krizi" yaşandığı belirtiliyor. Suriye, de Mistura ile hala görüşse de, onu "ABD-Frasa temsilcisi" olarak değerlendiriyor.

Dış Haberler

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Halep için hazırladığı "çatışmaları dondurma" planı, şimdilik gün ışığına çıkamadan bekliyor.

Barış ve siyasi çözümden ziyade çatışmaları durdurmaya yönelik hazırlanan de Mistura planı, Suriye ordusunun Halep'i kuşatmaya odaklanması ve silahlı çetelerin de bu kuşatmayı kırmaya yönelik başka cepheler açmak istemesi nedeniyle sahada işlevsiz kalıyor.

Ancak El Ahbar'ın haberine göre, Suriye yönetimi ve de Mistura ile bağlantısı olan kaynaklar, Şam'ın de Mistura'ya olan tüm güvenini kaybettiğini ileri sürüyor.

Suriye yönetimi, Staffan de Mistura'yı bir "ABD-Fransa elçisi" olarak görse de, Rusya'nın baskısı nedeniyle görüşmeyi sürdürüyor. Rusya, Batı'nın Şam'ı, "Siyasi diyalog girişimini bozan özne" olarak nitelemesinden kaçınmak için de Mistura görüşmelerine destek veriyor.

Suriye yönetiminin de Mistura'ya olan güvenini kaybetme nedeni ise, özel temsilcinin Şam'ı oylayarak Halep'ten Türkiye sınırına kadar bir tampon bölge oluşturmak istemesi düşüncesi.

Suriye yönetimi, de Mistura'nın Suriyelilerle konuşunca onların duymak istediklerini, Batılılarla ve Türklerle konuşunca da onların duymak istediklerini söylediğini düşünüyor.

Suriye'ye göre, önce Halep'e dair olan plan, de Mistura tarafından Halep kırsalına doğru genişletildi. Planda, "her iki silahlı kesimin" de birbirinden ayrılacağı bir çizginin oluşturulacağı ve bu çizginin iki tarafında da unsurların kendi ikmal yollarını garanti altına alacağı söyleniyordu.

Suriye, bu planı Halep'i bölme ve silahlı grupları resmi olarak tanıma girişimi olarak değerlendirip reddetti.