Süleyman Şah Türbesi'ni 11 aydır aynı askerler mi koruyor?

Suriye'deki Türkiye toprağı Süleyman Şah Türbesi'ndeki güvenliğe dair soru işaretleri gündeme gelmeye devam ediyor. Bir iddiaya göre, türbeyi koruyan askerler 11 aydır yerlerinden ayrılmadı.

Dış Haberler

Birkaç ay önce Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidiyle anılan Suriye'deki Türkiye toprağı Süleyman Şah Türbesi'ne dair yeni sorular ortaya atıldı.

Al Monitor için bir makale kaleme alan Metin Gürcan, Kobani'de savaşan Peşmerge birliklerinin 2 ayda bir "rotasyona" tabi tutulduğuna dikkat çekerek, Süleyman Şah'taki askerlerin 11 aydır değişmediğini ileri sürdü.

Bu duruma ilk olarak, türbedeki askerlerin iyi eğitimli ve elit birlikler olduğu cevabının verildiğini söyleyen Gürcan, bu cevabın özellikle asker ailelerini yatıştırmadığını vurguluyor.

Al Monitor'e konuşan asker ailelerine yakın kaynaklar, Japon rehinelerin ve son olarak Ürdünlü pilot Muaz el- Kesasibe'nin insanlık dışı yöntemlerle infaz edilmesi sonrasında asker ailelerinin kaygılarının büyük oranda arttığını belirtiyorlar.

TAHLİYE DENENMİŞ AMA BAŞARISIZ OLUNMUŞ
Yine aynı kaynaklar, askerler göreve giderken kendilerine 3 ay sonra değişim yapılacağı söylendiğini, Eylül ve Kasım 2014 ayları içinde birlik değişimi konusunda girişimde bulunulduğunu ancak Suriye içindeki şartların uygun olmadığı gerekçe gösterilerek değişimin yapılamadığını ifade ediyorlar.

Yani Türkiye, türbedeki askerleri değiştirmek için girişimde bulunmuş ancak başaramamış. Bu da hem türbede görev yapan elit Türk askerleri ve aileleri için büyük bir hayal kırıklığı olmuş.