Sudan'da kitlesel eylemler

Sudan'da yüksek zamlara ve paranın değer kaybına karşı kitlesel eylemler gerçekleştiriliyor. Aralarında Sudan Komünist Partisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Sudan'da IMF politikaları doğrultusunda geçirilen 2018 bütçesi ile birlikte un, ekmek, elektrik gibi temel ihtiyaçlara yapılan aşırı zamlar ve Sudan sterlininin hızla değer kaybetmesine karşı Ocak ayının ilk günlerinde halk sokağa döküldü.

Başkent Hartum'da başlayan ve diğer şehirlere de yayılan protestolar, öğrencilerin, kadınların ve rejim karşıtlarının katılımıyla büyüyor. 1989'dan beri iktidarda olan Ömer Beşir'in İslamcı rejiminin gösterileri bastırmak için yoğun şiddet kullandığı, 400'ün üzerinde gözaltı ve 15'in üzerinde hayatını kaybeden olduğu, gösterilerin fotoğraflarını çekmek isteyen gazetecilere gözaltı tehditlerinde bulunulduğu bildiriliyor.

GÖZALTINA ALINANLAR ARASINDA SUDANLI KOMÜNİSTLER DE VAR

Gözaltına alınanlar arasında, gösterilere öncülük eden Sudan Komünist Partisi (SKP) liderleri ve üyelerinin dahil olduğu dokuz kişi de bulunuyor. SKP Genel Sekreteri Muhammed Muhtar Alktieb'in 17 Ocak'tan beri gözaltında bulunduğu ve kendisiyle iletişim kurulmasına izin verilmediği, partinin yayın organı olan Al-midan'ın yayınlarına son verildiği açıklandı. Sudan'da benzer protestolar 2013 ve 2016'da da yaşanmış ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Protestocuların rejim değişikliği talepleriyle sokağa çıktığı gösterileri, komünist ve işçi partileri başta olmak üzere uluslararası sol kamuoyu yakından izliyor. Eylemleri 31 Ocak'ta geniş çaplı kitlesel bir yürüyüş ve SKP öncülüğünde bir genel grevin takip etmesi bekleniyor.

TKP'DEN DAYANIŞMA MESAJI

Türkiye Komünist Partisi, yaşanan gelişmelerle ilgili olarak Sudan Komünist Partisi'ne bir dayanışma mesajı iletti. Mesajda şöyle denildi:

"Beşir hükümetinin emperyalist politikalar doğrultusunda uyguladığı ekonomik kısıtlamaların sonucu olarak Sudan halkı maruz bırakıldığı acımasız koşullara karşı meşru tepkilerini ortaya koymuştur. Rejim 8 Ocak'tan beri protesto gösterilerini bastırmak için şiddete başvurmuş ve Sudan Komünist Partisi yönetici ve militanlarının dahil olduğu onlarca protestocu gözaltına alınmıştır.

Türkiye Komünist Partisi olarak, Sudan Komünist Partisi üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu gözaltıları ve Beşir diktatörlüğünün baskıcı tutumunu şiddetle kınıyor, derhal serbest bırakılmalarını ve Al-midan gazetesinin yayın yasağının kaldırılmasını talep ediyoruz. Önümüzdeki günlerde savaş suçlusu diktatör Beşir ve rejime karşı bir genel grev örgütlemekte olan Sudan Komünist Partisi'nin, maruz kaldıkları barbar sömürü düzeninin yıkılması için mücadele veren Sudan halkının ve Sudan'lı yoldaşlarımızın mücadelesini destekliyoruz."