Sırbistan, Kosova’yla görüşmelere devam edeceklerini açıkladı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, Kosova ile görüşmelere devam edeceklerini açıkladı. Sırbistan'la Kosova arasındaki görüşmelerde iki taraf da AB’ye girebilme yolunu açmayı planlıyor.

Dış Haberler

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç ve Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi arasında yapılması planlanan görüşme Cuma günü iptal edildi. Görüşmelerde toprak alışverişi konusunda karar alınması bekleniyordu. Vuciç, görüşmelere devam edeceklerini açıkladı. 

Vuciç, Gazivoda Gölü barajı ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı konuşmada "Ben (anlaşmaya varmak için) elimden geleni yapacağım, ama önümüzde dikenli ve sorunlarla dolu uzun bir yol var" dedi. Gazivoda Gölü barajı Sırbistan ve Priştine arasında hassas bir konu.

Suni bir göl olan Gazivoda Gölü'nün su kaynağı Sırbistan'ın kontrolü altında ama bu gölün suyundan Kosova da faydalanıyor.

Vuciç, Gazivoda Gölü'nde gazetecilere “Thaçi’yi iyi bir arkadaş ya da iyi bir muhatap olarak düşünmüyorum ve eminim ki o da benim hakkımda aynı görüşe sahip. Biz, konuşmaya ve anlaşmaya varmaya çalışmak zorunda değiliz" dedi.

Arazi takas anlaşmasının Sırbistan'ın Kosova'nın kontrol ettiği bölgenin Sırpların yaşadığı kuzey kesimleri üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlayacak. Bunun karşılığında Belgrad, Arnavutlar’ın çoğunlukta olduğu belli bölgeleri Kosova'ya teslim edecek.

Almanya bu toprak değişimine karşı çıkıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Makedonya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada Balkanlar’da sınırların değişmemesi gerektiğini söylemişti.

Vuciç, "(Nihai) bir anlaşmaya varmak kolay olmayacak, Angela Merkel'in ne dediğini gördünüz, Kosovalı Arnavutların söylediklerini gördünüz" yorumunda bulundu.

Sırbistan, NATO'nun iki yıl süren ağır bombardımanı sonucunda 1999 yılında Kosova'nın kontrolünü kaybetti. Kosova 2008'de bağımsızlık ilan etti ve beş AB üyesiyle Rusya da dahil olmak üzere 100 devlet tarafından tanındı, ancak Sırbistan hâlâ bağımsızlığını tanımadı.

İkili ilişkilerin normalleştirilmesi, her iki taraf için de AB’ye girmek için önemli bir koşul ve bu durum hem Arnavutlar hem de Sırplar tarafından sürekli dile getiriliyor.