Seçimleri aynı isim kazandı: Japon militarizmi güçlenecek

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, parti içi liderlik seçimlerini kazanarak 2021'e kadar görevde kalmayı güvence altına aldı. Abe, ülkenin pasifist anayasasını 2020'de değiştirmeyi planlıyor.

Dış Haberler

Japonya'da iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin liderlik seçimlerini Japonya Başbakanı Şinzo Abe kazandı. Seçimleri kazanan Abe, Japonya'nın en uzun süre iktidarda kalan lideri olacak.

Abe'nin "gevşek para politikası, mali teşvikler ve yapısal ekonomik reformlara" dayanan ekonomi planı, sermayenin desteğine sahip.

ABD'nin çekilmesinin ardından geniş kapsamlı Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'nın (TPP) devamı için diplomasi yürüten ve bunu başaran Abe, Avrupa Birliği ile de serbest ticaret anlaşmasına imza attı.

İŞSİZLİK DÜŞÜK, ÜCRETLER ARTMIYOR

Buna karşın Abe'nin reformları ve anlaşmaları Japonya'nın ekonomik sorunlarını çözemedi. Düşük işsizliğe rağmen ücretlerde beklenen artış yaşanmadı.

Japonya'daki işlerin yüzde 40 kadarının "yarı-zamanlı" olduğu ve çalışanlara güvence sağlamadığı belirtiliyor. 

Bloomberg'in aktardığına göre özellikle kadınlar düşük ücretli, düzensiz işlerde çalışmak zorunda kalıyor. 

Abe yönetimi kalifiye olmayan göçmen işçilerin düşük ücretlerle çalışmasına izin verirken, bu kişilerin ailelerini Japonya'ya getirmelerini ve kalıcı oturma izni almalarını engelliyor.

PASİFİST ANAYASAYI DEĞİŞTİRECEK

Japonya Başbakanı Abe, ülkenin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uygulamaya konan pasifist anayasasına karşı olmasıyla biliniyor.

Japon militarizminin canlanmasına yol açması sebebiyle eleştirilen Abe döneminde, ülkenin askeri harcamaları rekor seviyeye ulaştı.

Abe, Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yaptıkları sebebiyle özür dilemek istemezken, açıklamalarında 2020'de anayasayı değiştireceğini ifade ediyor. 

LİBERAL DEMOKRAT PARTİ ALTERNATİF SUNMUYOR

Abe'nin parti içi seçimlerdeki rakibi de dikkat çeken bir isimdi. Abe'nin rakibi Şigeru İşiba, geçmişte Japonya Savunma Bakanlığı yaptı.

Militarizme merakıyla bilinen İşiba, Japon ordusunun ABD Deniz Piyadeleri'ne benzer, operasyonel kabiliyeti yüksek bir özel kuvvetlere sahip olması gerektiğini savunuyor.

İşiba, geçmişte Japonya'nın nükleer silah üretebilecek kabiliyette olması gerektiğini iddia etmişti.

Abe'ye rakip olan İşiba, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı "önleyici saldırı" yapılması gerektiğine inanıyor.