Savaş bir kuşağı yok ediyor: 5 milyon çocuk açlıkla yüz yüze

Suudi Arabistan tarafından Hudeyde Limanı kuşatma altında tutulan Yemen’de milyonlarca çocuk açlıkla boğuşuyor. Save The Children Başkanı, Yemen’de ziyaret ettiği bir hastanede bebeklerin açlıktan ağlayacak takatlerinin kalmadığına tanık olduğunu söyledi.

Dış Haberler

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Save the Children'ın son raporu, Yemen’de 5 milyonun üzerinde çocuğun açlıkla yüz yüze olduğunu ortaya koydu.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen’in gıda ve yakıt tedarikini sağladığı Kızıldeniz’deki ana limanı Hudeyde’yi kuşatma altında tutması nedeniyle ülkede bir kuşak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Save the Children tarafından yayımlanan son raporda, Hudeyde Limanı’ndaki kuşatmanın “beklenmedik ölçekte bir açlığa neden olabileceği” belirtildi.

Gıda ve nakliyat fiyatlarındaki artışla beraber 1 milyon çocuğun daha açlık riskiyle yüz yüze kalacağı açıklanan raporda, böylece ülkede açlıkla boğuşan çocuk sayısının 5,2 milyona çıkacağı belirtildi.

Save the Children Yürütme Kurulu Başkanı Helle Thorning-Schmidt, “Milyonlarca çocuk bir sonraki öğününü ne zaman yiyeceğini ya da yiyip yiyemeyeceğini bilmiyor. Kuzey Yemen’de ziyaret ettiğim bir hastanede bebekler açlıktan yorgun düşmüş bedenleriyle ağlayacak güçten bile yoksundu” dedi ve ekledi: “Bu savaş bombalardan açlığa ve kolera gibi önlenebilir hastalıklara kadar çok sayıda tehditle yüz yüze olan bir kuşak Yemenli çocuğun ölümüne yol açabilir."

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon güçlerinin Yemen'de Husilere saldırıları üç yıldır sürüyor. Savaşta bugüne dek 10 bine yakın kişi yaşamını yitirdi. Bu ay başında Cenova’da yapılması planlanan barış görüşmeleri, BM tarafından güvenlik garantisi sağlanmayan Husilerin katılamaması sonucu iptal oldu.