Rusya'yı suçladılar ama... Çeçen Medet Ünlü, Suriye muhalefeti nedeniyle mi öldürüldü?

Türkiye'de öldürülen bir Çeçen'in ailesi, cinayetin Rusya ile değil, Suriye ile ilgili olduğunu öne sürüyor. Aileye göre, Çeçen Medet, Suriye'ye cihatçı transferinin önündeki engellerden biriydi.

Dış Haberler

22 Mayıs 2013 tarihinde, Çeçenistan Fahri Konsolosu Medet Ünlü'nün iş yeri olarak da kullandığı konsolosluk bürosunun zili, kimliği belirsiz kişilerce çalındı.

Saldırganlar, kapıyı açan Ünlü'ye birkaç el ateş ettikten sonra kayıplara karıştı. Ünlü bulunduğunda, hayatını kaybetmişti.

Saldırının ardından, işlenen bütün Çeçen cinayetlerinde olduğu gibi, Rusya suçlandı.

Ancak Medet Ünlü, saldırıdan bir ay kadar önce, Boston'da düzenlenen bombalı saldırıyı eleştirmiş ve saldırıyı yapan Çeçenlerin "kurban" olarak seçildiğini söylemişti.

Yakınları da Ünlü'nün en son yaptığı açıklamalarının ardından baskı gördüğünü ve bu olayın Çeçen lideri Ramazan Kadirov taraftarları tarafından yapılmış olabileceğini öne sürdü.

NEDEN SURİYE SİYASETİNE MUHALEFET Mİ?
Ünlü'nün öldürülmesinden bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen, soruşturma ilerlemiş değil. Aile ve avukatlar, soruşturmanın yeni bir çizgide ilerlemesini istiyor: Onlara göre Ünlü, Suriye'ye "cihatçı otoyolu"nun önünde engeldi. Ünlü, Türkiye'de sürgünde bulunan Çeçenlerin, Suriye'deki savaşa gitmelerine itiraz ediyordu.

Al Monitor'dan Sibel Utku Bila'nın haberine göre, aile, cinayeti örtbas etmek için sistematik bir çaba sarfedildiğini düşünüyor.

Avukat Erdal Doğan ise, "Ünlü'nün Suriye'deki Çeçenlerin kullanılmasına karşı duruşu çok önemliydi. Türkiye'deki Kafkas toplumu içerisinde, bu tip bir riski alan lider pozisyonundaki bir insandı" dedi.

Doğan, kamu görevlilerinin cinayete ön ayak olduğunu, şimdi de şüphelilerin yakalanmasını engellediklerini ileri sürdü.

'ÇEÇENLERİN KULLANILMASINA KARŞIYDI'
Ankara'da yaşayan, Medet Ünlü'nün eşi Leyla Eser Ünlü, kocasının Çeçenlerin uluslararası çatışmalarda piyon olarak kullanıldığını görmekten nefret ettiğini söylüyor.

Leyla Ünlü, kocasını Moskova'ya ve Rusya yanlısı Çeçenlere olduğu kadar, inançlı bir Müslüman ancak radikal İslam'a da karşı olan sadık bir Çeçen milliyetçisi olarak tanımlıyor.

Ünlü, kocasının AKP hükümetindeki kimsele yakın olduğunu söylüyor. Ancak Ünlü, cinayetten sonra kimsenin arkalarında durmadığının da altını çiziyor.

'BAZI ÇEÇENLER SURİYE'YE MECBUREN GİDİYOR'
Medet İçin Adalet isimli kuruluşun üyesi ve Medet Ünlü'nün de yeğeni olan Abrek Ünlü, Türkiye'deki Çeçen toplumunun çoğunun kötü koşullarda yaşadığını belirterek, Suriye'ye gidenlerin bir bölümünün şantaj nedeniyle savaşmaya razı olduklarını düşünüyor.

Abrek Ünlü, oturma izni olmayan Çeçenlere, "Ya Suriye'de savaşa git, ya da sınırdışı edilirsin" seçeneğinin sunulduğunu belirtiyor. Ünlü, bu insanların gizlice, tehditin ciddiyetini gösteren hikayeler anlattığını söylüyor. Ancak Ünlü, ayrıntı vermekten kaçınıyor.

SORUŞTURMADAKİ TUTARSIZLIKLAR
Ünlü ailesi ve avukat Doğan, soruşturmada "ihmaller zinciri" olduğunu düşünüyor.

Güvenlik kameralarını, telefon kayıtlarını ve Ünlü'nün günlüğünü inceleyen resmi polis raporunda, şüpheliler şöyle tarif edilmişti: Sabıkalı bir Türk, suç ortağı bir başka Türk ve azmettirici Rus vatandaşı bir Çeçen.

Şüpheliler, sahte kimliklerle Ünlü'yle iletişim kurmuş ve işyerini ziyaret etmişti. 

Polisin elinde, cinayetten 24 saat sonrasında bu bilgiler olmasına rağmen, şüpheliler kaçmayı başarmıştı. Azmettirici olduğu söylenen Rizvan Ezbulatov, Türkiye'den çıkmıştı bile.

Katil ve suç ortağı İstanbullu olmasına rağmen, İstanbul polisi bu yaza kadar soruşturmaya dahil olmadı.

KATİLİN İFADELERİ
Ekim ayında, cinayetin faili olduğu söylenen Murat Aluç, İstainbul yakınlarında bir evde yakalandı. Aluç'un saklanmasına yardım eden silahlı kimseler, sorgularının ardından serbest bırakıldılar.

Aluç, sorgusunda suçu itiraf etti. Aluç'a göre, Ezbulatov para meselesi nedeniyle Ünlü'yü öldürmesini istemişti. Ancak avukat Doğan, Aluç'un ifadesinin tutarsız ve güvenilmez olduğunu söylüyor.

Abrek Ünlü ise, "En çılgın Çeçen bile, Ankara'nın göbeğinde bu profilde birisini, Türk devletinin yol vermesi ya da göz yumması olmaksızın birini öldürmeye cesaret edemez" dedi.