Rusya Türkiye'ye karşı Lazkiye'yi kullanabilir; Fetih Ordusu yakında dağılacak

Rusya'nın Türk sınırındaki NATO faaliyetlerini gözlemek için Lazkiye'yi kullanabileceği söylenirken, Türkiye ve Suudi Arabistan'ın desteklediği El Kaide bağlantılı Fetih Ordusu koalisyonunun yakında dağılacağı konuşuluyor.

Dış Haberler

Suriye'de "siyasi çözüm" çabaları, Kürt meselesi, Esad'ın geleceği ve "muhalefet"in tutumu nedeniyle belirsiz bir hal alırken, Rusya'nın tutumu merak ediliyor.

Kuveyt merkezli Er-Rai gazetesinin Ortadoğu şefi Elijah J. Magnier'in haberine göre, Rusya Suriye ordusu, yerel milisler ve Hizbullah ile birlikte Lazkiye kırsalını cihatçılardan temizlerken, bu bölgedeki faaliyetin tek nedeninin bölgedeki Rus üslerini korumak olmayabileceği konuşuluyor.

Rusya, Lazkiye vilayetini Türkiye-Suriye sınırındaki NATO faaliyetlerini gözlemek için kullanabilir. Moskova'nın bölgedeki askeri stratejisini değiştirdiği, Suriye ordusunu savunmadan saldırıya geçirdiğini kaydeden yetkililer, Lazkiye'nin yanı sıra doğu, güney ve kuzey Halep, Dera ve Şeyh Miskin, Şam, Humus ve Kuveyres Havaalanı'nda da Rusya'nın yardımda olduğunu söylüyor.

El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ve müttefiklerine karşı yeni stratejik cephelerin de açılacağını söyleyen yetkililer, Bab el-Hava sınır kapısına yakın Kinsebba ve Bedama'nın sıradaki hedefler olduğunu belirtiyor. Bab el-Hava da sonraki hedefler arasında.

Özellikle obüslerin çok işe yaradığı söylenirken, Nusra ve Ahrar'uş Şam'ın Selma'ya yönelik karşı saldırısının büyük bir fiyaskoyla sonuçlandığı ve militanların moral kaybının çok olduğu söyleniyor.

Kaynaklar, ordu ve müttefiklerinin Halep'in güneyindeki Han Tuman'a ilerleyişinin sürdüğünü söylerken, Lazkiye'den gelecek takviye kuvvetlerin beklendiğini ve Gab Düzlükleri ile Cisreşşuğur'un kuşatılmasının hedeflendiğini kaydediyor.

Yetkililer, yalnızca Cisreşşuğur'un değil Gab Düzlükleri'ndeki savunma hatlarının da, Nusra Cephesi'nin militan eksikliği nedeniyle hızlıca çökmesini bekliyorlar.

Yanı sıra, Nusra Cephesi'nin gerilla savaşına geçebileceği ve başını çektiği Fetih Ordusu'nun yakında dağılacağı konuşuluyor. Nusra ile Ahrar'ın ortak bir saldırı stratejisi geliştirmekte zorlandıkları belirtiliyor.

Haberde görüşlerine yer verilen kaynaklar, Rusya'nın Cenevre'de bir siyasi çözüme ulaşmak için acele etmediğini, çünkü sahadaki avantajın kendilerinde olduğunu düşündüklerini söylüyor.

Ruslar, Cenevre'den bağımsız olarak, bir genel ateşkes ilan edilene kadar askeri operasyonalra devam edecekler.

Rusya'nın Suriye Kürtlerini temel bir ortak olarak yaklaştığı ve Cenevre'de temsil edilmesi için bastırdığı belirtiliyor. Moskova aynı zamanda Heysem Menna ile Kadri Cemil'in Cenevre'ye katılması için de bastırdı.