Rusya: Türkiye, Suriye sınırındaki sivil köylerini bombalıyor

Rusya, Türkiye'nin Suriye sınırındaki sınır köylerini bombaladığını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus uçaklarının Suriye'de son bir hafta içinde 468 sorti gerçekleştirip 1.354 terörist hedefi vurduğunu belirterek, Türkiye'yi Suriye sınırında sivilleri hedef almakla suçladı.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre Konaşenkov düzenlediği basın toplantısında, Türk askerlerinin Suriye'de sivillerin yaşadığı yerleşim bölgelerine ateş açtığına dair 'çürütülmesi mümkün olmayan' kanıtlara sahip olduklarını açıkladı. Basın toplantısında buna kanıt olarak bir video da gösteren Konaşenkov, bu görüntüleri 'vatansever' Suriyeli muhaliflerden aldıklarını söyledi.

'NATO, PENTAGON VE TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ'
Konaşenkov, Türk askerlerin Suriye'deki yerleşim bölgelerine ateş açmasıyla ilgili NATO, Pentagon ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden açıklama beklediklerini de sözlerine ekledi.

'BİZİ UYARMAK YERİNE TÜRKİYE'NİN KENDİLERİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ TUZAĞI DÜŞÜNSÜNLER'
Türkiye'nin bir Rus uçağının 29 Ocak'ta Türk hava sahasını ihlal ettiği iddialarına da gönderme yapan Konaşenkov, "Neler olduğunu anlamadan bizi katlanmak zorunda kalacağımız sonuçlar konusunda uyaranlar her şeyden önce Türk partnerlerinin kendilerini nasıl bir tuzağa düşürdüğünü düşünmeli" ifadelerini kullandı.

Rus yetkili ayrıca, son bir hafta içinde Halep, Lazkiye, Hama, Humus, Şam, Rakka, Dera ve Deyr ez-Zor'da teröristlerin kontrolünde olan alanlara hava saldırıları düzenlediklerini belirtti.

​'23 TERÖR HEDEFİ YOK EDİLDİ'
Tu-22M3 tipi uzun menzilli bir bombardıman uçağının Suriye ordusuna Deyr ez-Zor'daki operasyonlarında destek verdiğini belirten Konaşenkov, "Deyr ez-Zor'da, kente Rusya'dan uçan Tu-22M3 bombardıman uçağı ve Hmeymim üssündeki uçaklarımız tarafından düzenlenen hava saldırılarında 23 büyük terör hedefi yok edildi" dedi.

​RUSYA'DAN 200 TON ERZAK YARDIMI
Rusya'nın IŞİD tarafından ablukaya alınan Deyr ez-Zor'a ocak ayında 200 ton erzak ve ilaç gönderdiği bilgisini de veren Konaşenkov, bu insani yardımların ihtiyaç sahiplerine Suriye uçakları tarafından ulaştırıldığını söyledi.

'MİLİTANLARIN MAAŞI ÜÇTE BİR ORANINDA AZALDI'
Konaşenkov ayrıca Rus hava güçlerinin saldırıları sonucunda IŞİD'in Türkiye'ye petrol kaçakçılığından edindiği gelirlerin azaldığını söyledi. Konaşenkov, "IŞİD, Türkiye'ye petrol satmaktan elde ettiği gelirlerin azalması nedeniyle militanlara ödediği parayı üçte bir oranında azalttı. Bu da yeni militan birlikleri oluşturulması konusunda sorunlara yol açıyor" dedi.

​'TÜRKİYE ÜZERİNDEN GELEN MİLİTANLARIN EĞİTİM KAMPINI YOK ETTİK'
Bunların yanı sıra Konaşenkov, Lazkiye çevresindeki operasyonlar sırasında Kinsibba yerleşim bölgesindeki bir eğitim kampının imha edildiğini söyledi. Bu kampta Suriye'ye Türkiye üzerinden gelen Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin vatandaşlarının eğitildiğini söyleyen Konaşenkov, kampın koordinatlarını Suriyeli muhaliflerden aldıklarını da paylaştı.

Bu arada Konaşenkov, yeni nesil Su-35S jetlerinin Suriye'de görev yapmaya başladığını da açıkladı. "Manevra kabiliyeti çok yüksek olan Su-35S savaş uçakları (Suriye'de) önceki hafta Hmeymim hava üssünde görev yapmaya başladı" diyen Konaşenkov, Suriye'de hava saldırıları düzenleyen tüm Rus jetlerinin Rus ve Suriye avcı uçaklarının yanı sıra S-400 füze savunma sistemleri tarafından korunduğunu da vurguladı.

​'TERÖRİSTLERİ BULUP YOK ETMEK İÇİN ORTADOĞU'DAKİ TÜM KEŞİF ÇALIŞMALARIMIZI ARTIRDIK'
Diğer taraftan Konaşenkov terörist grupları yenilgiye uğratmak için Ortadoğu'daki keşif çalışmalarını artırdıklarını da söyledi:

"Terörist tesisleri ortaya çıkarmak, ne için kullanıldıklarını belirlemek ve koordinatlarını almak için Ortadoğu'da tüm keşif çalışmalarını artırdık. Bu, yeni militan hedeflerini ortaya çıkarmaya ve onları neredeyse gerçek zamanlı olarak yok etmeye yardım edecek."