Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve Venezuela'dan ortak karar

Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve Venezuela'nın oluşturduğu ülkeler grubu, Viyana'da gerçekleşen toplantıda hızla düşen petrol fiyatları ile ilgili görüş alışverişinde bulunarak önemli kararlar aldı.

Rusya, Suudi Arabistan, Meksika ve Venezüela'dan delegasyonların Viyana'da böyle bir formatta ilk defa bir araya geldiği toplantıda hızla düşen petrol fiyatları konuşuldu. Ülkeler fiyatları 1 sene boyunca denetleme ve gözleme kararı aldı. Venezüela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez bugün Viyana'da gerçekleşen toplantının ardından, Enerji Bakanları'nın, bu tip anlaşmalara sadece OPEC toplantılarında varılabileceği için petrol üretimini durdurma kararı almadığını söyledi.  

Ramirez ayrıca, grubun şu anki petrol fiyatlarının çok düşük olduğunu savunduğunu, varil fiyatının 100 dolar olmasının adil olacağını da söyledi. Ayrıca Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ve petrol şirketi Rosneft'in başkanı Igor Sechin de toplantıya katılan isimler arasındaydı. Sechin, grubun yıl boyunca fiyatları denetleyip gözleyeceğini ve muhtemelen belli aralıklarla aynı şekilde toplanacaklarını belirtti.

Sechin ayrıca, son 5 yıldır petrol fiyatlarının varil başı yaklaşık 40 dolara kadar düşmesine rağmen bunun kritik olmadığını söyleyerek, sermaye yoğun projeler sürecini uygulamaya başlamaları gerektiğini ve fakat bunun doğal olarak, petrol üretiminin bütün seviyelerini etkileyeceğini belirtti. Rosneft'in başkanı ayrıca, kendilerinin günlük petrol üretimini 25 bin varile düşürdüklerini, bunun da, pazarın dağıtımı açısından olduğu kadar,  hissedarların üretim etkinliği ve etkililiği artırmak için yapıldığını da söyledi. 

Diğer taraftan OPEC üyesi ülkelerden bakanların katıldığı, fakat Rusya ve Meksika'nın dahil olmayacağı bir toplantı da Perşembe günü yine Viyana'da gerçekleştirilecek.