Rusya: Nusra Türkiye üzerinden silah ve militan desteği almayı sürdürüyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, El Nusra Cephesi’nin Türkiye sınırı üzerinden silah ve militan desteği almayı sürdürdüğünü söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, haftalık basın toplantısında konuştu.

Sputnik’in haberine göre, Nusra Cephesi'ne silah ve mühimmat desteğinin Türkiye sınırı üzerinden gerçekletiğini söyleyen Zaharova’nın açıklamaları özetle şöyle:

“Moskova, Halep’teki sessizlik rejiminin güçlendirilmesi için çaba gösteriyor. Suriye’deki teröristlerle tavizsiz mücadele konusunda ısrarcıyız ve partnerlerimizi de buna katılmaya davet ediyoruz. Türkiye-Suriye sınırı üzerinden Halep’e militan ve silah akışı gözleniyor. El Nusra Cephesi Türkiye sınırı üzerinden silah ve militan desteği almayı sürdürüyor. ABD, destekledikleri muhaliflere El Nusra Cephesi’nden ayrılmaları konusunda nüfuz edemiyor. El Nusra militanları muhalif grupları yeni kanlı provokasyonlar için kullanıyor. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü Başkanı Ahmet Üzümcü, IŞİD militanlarının kimyasal silah üretmek için gerekli teknolojilere, bilgilere ve içeriklere erişim sağlayabileceğine dair çekincelerini dile getirdi. Üzümcü’nün ifadeleri, Rusya’nın Suriye ve Irak’a ilişkin değerlendirmeleriyle tümüyle örtüşüyor. Bu iki ülkede kimyasal terör ivme kazanıyor.”

Zaharova, Türkiye’yi Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki hava sahasında ‘tehlikeli uçuşlar’ gerçekleştirdiğini, son ihlallerin AB-Türkiye sığınmacı anlaşmasının ardından yaşandığını belirterek şunları söyledi:

“NATO, egemen bir ülkenin hava sahasının üyesi tarafından ihlal edilmesine göz yumuyor. Görünen o ki, Türkiye, AB ile imzaladığı sığınmacı anlaşması nedeniyle istediği her şeyi yapabileceğini sanıyor. Ankara, Avrupa’ya kendi koşullarını dikte edebileceğini ve AB’ye açıkça şantaj yapabileceğini düşünüyor. Türkiye’nin düşüncesiz politikası, Doğu Akdeniz’de de gerginliğin tırmanmasına yol açacak.”