Rusya Merkez Bankası politika faizini 0,25 puan yükseltti

Rusya Merkez Bankası, ABD yaptırımları ve Türk lirasının değer kaybatmesinin ardından politika faizini 0,25 puan artırarak yüzde 7,5'e çıkardı.

Dış Haberler

Rusya Merkez Bankası, üç yılın ardından ilk defa politika faiz oranını artırdı. Politika faiz oranı 0,25 puan artışla yüzde 7,25'ten yüzde 7,5'e çıktı.

Rusya'ya yönelik ABD yaptırımlarının ve Türkiye başta olmak üzere “yükselen piyasa ekonomilerinde” görülen döviz krizinden dolayı bu kararın alındığı belirtiliyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, dün “Faiz oranlarını düşürmeye yöneltecek pek fazla gelişme yok. Oranları sabit tutmak (yüzde 7,25) için ise çok sebep var, yükseltmek için ise yeni koşullar oluşmakta” yorumunda bulunmuştu. Kremlin yönetimi, Nabiullina'ya oranları düşürmesi için baskı yapıyordu.

Ekonomistlerden çoğu Nabiullina'nın oranları sabit tutmasını beklerken, bir bölümü de Arjantin pesosu ve Türk lirasında yaşanan değer kaybının “yükselen piyasa ekonomilerine” sıçrama endişesinden dolayı oranların artmasını bekliyordu. Rus rublesi, bu yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti.

Nabiullina'nın 2014 yılına kadar küresel dalgalanmalar sonucu faiz oranlarını yüzde 17'ye yükseltmiş ve o yıldan itibaren ise oranlar sürekli düşürülmüştü. Nabiullina, aynı zamanda performans eksikliği ve yolsuzluk gerekçesiyle 300'den fazla bankayı kapatmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomi danışmanı Andrey Belusov, oranların yükselmesinin arzulanmadığını, çünkü yatırımları ve bütçeyi daraltacağını belirtti.

Nabiullina ise geçen hafta konuşma yaptığı IMF konferansında Rusya Merkez Bankası'nın Kremlin yönetiminin hedeflerini etkilemeyeceğini belirterek, “Para politikalarının yapabileceği şeyler sınırlı. Büyüme potansiyelini yükseltmek gibi bir yetisi yok” dedi.