Rusya, ABD'nin desteklediği 'muhalifler'e kancayı taktı

ABD'nin eğit-donat programı kapsamında eğitim görüp Suriye'ye gönderilen bir "muhalif", başarısız olmasının ardından ABD'den destek göremeyince, Rusya'nın teklifini düşünmeye başladı.

Dış Haberler

Suriye'deki "ılımlı" muhaliflerin eğit-donat programı fiyaskoyla sonuçlanırken, eski "ılımlılara" Rusya kanca atıyor.

BuzzFeed'den Mike Giglio'nun haberine göre, ABD tarafından eğitilip donatıldıktan sonra Suriye'ye gönderilen, ancak burada diğer cihatçılar tarafından yenilen bir grubun lideri, Rusya'dan teklif almış.

Rusların "Biz eski dostlarınız gibi sizi sizi yalnız bırakmayız, sonsuza kadar destekleriz" dediğini aktaran bir "muhalif", teklifi hâlâ düşündüğünü söylüyor.

"Muhalif", Rusya'nın eski ve şu andaki ABD müttefiklerini kendi tarafına çekmeye çalıştığını belirtiyor.

"Muhalif"e önerilen teklif ise şu: Suriye'nin kuzeyinde bir bölge seç, buraya adamlarınla git, Rusya sana, tüm gruplara ve ülkelere karşı istediğin anda hava koruması sağlasın, silah ve para versin.

Rusya, bunun karşılığında bu kişilerden Nusra Cephesi ve IŞİD'e karşı savaşmasını istiyor.

Ancak "muhalif", teklife evet derse ABD ya da Türkiye'nin içinde kendisine yeni düşmanlar yaratacak olmasından korkuyor.

Haberde, başka 4 "muhalif" komutanın da Rusya'dan benzer teklifler aldığı aktarılıyor.

Bilindik muhaliflerden Luey el-Hüseyin de, Rusya'dan birden fazla kez benzer bir teklif aldığını söylüyor.

Rusya'nın hedefinin, hem Suriye'de askeri bir zafer elde etmek, hem de muhalifleri ABD'den uzaklaştırarak Washington'u politik olarak da Suriye'den kovmak istediği olduğu iddia ediliyor.