Rus Dışişleri: Türkiye-Suriye sınırında gereken koşullar henüz oluşmadı

Rusya, Türkiye-Suriye sınırındaki silah ve militan geçişlerinin hâlâ devam ettiğini söyledi.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Rusya'nın Türkiye-Suriye sınırında gözlem yapması için gereken koşulların henüz oluşmadığını belirtti.

Sıromolotov, Sputnik'e verdiği röportajda "Sınırı gözlemlemek için bunun öncesinde pek çok şeyin olması gerek. İlk olarak taraflardan her birinin birbirine güvenmesi gerekir. Türkiye uçağımızı düşürmesi nedeniyle özür dilemesi ardından bir dizi adım attı ama bunların ne derece etkin olduğunu söylemek için henüz erken" dedi.

Hem Rus hem de ABD'li yetkililerin, Türkiye'yi 'geçirgen' güney sınırında güvenliği sağlaması için uyardığını hatırlatan Sıromolotov, bu sınırın 90 kilometrelik bir bölümünün IŞİD militanları tarafından istismar edildiğini belirtti.

​'PETROL VE TARİHİ ESER GEÇİŞİ OLDUĞUNU BİLİYORUZ'

"Sınırın bir tarafından diğerine silahların götürüldüğünü, diğer yöne doğru da petrol ve tarihi eser geçişi olduğunu biliyoruz" diyen Sıromolotov, "Militanların Suriye'ye en önemli geçiş noktası da Türkiye'den geçiyor" diye de ekledi.

Türkiye'nin Fırat Kalkanı operasyonunu sınırında güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığını söylediğini belirten Sıromolotov "Bunun gerçek olup olmadığını söylemek için henüz erken. Birçok faktörden dolayı her şey çok karmaşık. Hedeflerinin IŞİD olduğunu söylüyorlar ama Kürtlere karşı da operasyon gerçekleştiriyorlar. Sınırın kapatılmış olduğunu ise henüz söyleyemeyiz" vurgusunu yaptı.

Diğer taraftan Rusya ve Türkiye'den uzmanların bu yıl terörle mücadele işbirliği konulu bir toplantı gerçekleştirebileceğini belirten Sıromolotov, "Sadece dışişleri bakanlıkları üzerinden yapılacak bir terörle mücadele işbirliğinden bahsediyorum. Türk partnerlerimizden böyle bir teklif aldık. Bu teklifi prensipte kabul ettik" diye konuştu.