Ruhani: Nükleer anlaşması için karşı tarafın adım atması gerekir

Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı'nda (CICA) konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer anlaşmanın devam edebilmesi için ABD'nin adım atması gerektiğini belirtti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de gerçekleşen Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (CICA) çerçevesinde gerçekleşen zirvede nükleer anlaşmasına ilişkin konuştu.

Sputnik'in haberine göre ABD'nin tek taraflı çekildiği nükleer anlaşmasının devamı için karşı tarafa adımlar atma çağrısı yapan Ruhani, "İran'ın nükleer anlaşmaya tek başına devam edemeyeceği açıktır. Diğer ülkelerin bu önemli anlaşmanın korunması için katkı sunması gerekiyor." dedi. 

Ruhani, "İran, her türlü etkileşime hazır olduğunu ilan ederek, anlaşmadaki dengeyi sağlayabilmek için nükleer anlaşmanın 26 ve 36'ncı maddeleri uyarınca taahhütlerini azalttı. Anlaşmanın taraflarından uygun bir yanıt gelmediği takdirde bundan daha fazla adımlar atmaya mecbur kalacaktır" diye konuştu.

İran, ABD'nin anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından ülkede uranyum zenginleştime faaliyetlerine yeniden başlanacağını açıklamıştı.