Rıza Sarraf'ın itirafları birinci haftasında: Gülen cemaati gündemde!

İran’a yönelik ekonomik ambargoların delinmesi iddiasıyla başlayan, Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı dava devam ediyor.

Türkiye’de mal varlığı dondurulan ve uçağına el konulan Rıza Sarraf’ın itirafları 7. günde de devam ediyor.

Yapılan çapraz sorguda ilk defa Fethullah Gülen cemaatinin adı geçti.

Duruşmada Rıza Sarraf'ın sorgusuna geçilmeden önce, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın sorgusuna ait 47.25 dakikalık bir video izletildi.

AN AN GELİŞMELER 

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, mahkemedeki anlık gelişmeler şöyle:

00:30 Savunma avukatı Cathy Fleming söz aldı. Rıza Sarraf’ın cezaevinde saldırıya uğramasıyla ilgili daha önce farklı bir hikaye anlattığını söyledi.

Sarraf karşı çıktı:

“Hayır, sadece bir versiyon var. Doğru versiyon bu ve ben de bunu söyledim.”

Fleming, hikayenin diğer versiyonunda, mahkumun Sarraf'ın karşısına geçerek onu öldürmek için tutulduğunu söylediğini, ona iki hafta mühlet verdiğini belirtti.

Fleming: Söz konusu mahkumun bu olayı inkar ettiğini biliyor musunuz?

Sarraf: Bunu yeni duyuyorum ama şaşırmadım.

23:56 Savcı: (Federal cezaevinden) neden çıkarıldınız?

Sarraf, cezaevinde bir kişinin kendisine bıçak çektiğini ve onu öldürmeye çalıştığını söyledi.

Sarraf, bu şahsın, kendisine işbirliği yaptığı için saldırdığını ve onu öldürmek için talimat aldığını söylediğini aktardı.

Sorular aşağıdaki şekilde devam etti.

Savcı: Güvenliğinizle ilgili endişeleriniz var mı?

Sarraf: Tehdit edildikten sonrası için mi soruyorsunuz?

Savcı: Evet.

Sarraf: Elbette.

Savcı, başka kişilerin güvenliğinden endişe edip etmediğini sordu. Sarraf, Türkiye'de bulunan ailesi için endişelendiğini söyledi.

23:50 Savcı, Sarraf’a yatlarının ve yığınla parasının fotoğraflarını gösterdi, bunlara erişimi olup olmadığını sordu.

Sarraf, Türkiye Cumhuriyeti’nin hepsine el koyduğunu söyledi.

Sarraf, kendisiyle ilişkili olarak 18 kişinin malvarlığına yine Türkiye hükümeti tarafından el konulduğunu söyledi.

“Aralarında var olduğunu bile bilmediğim kişiler var” dedi. “Bazılarını tanımıyordum bile.”

Sarraf, bu kişilerin kendisiyle bağlantılı olarak casuslukla suçlandığını ancak onları tanımadığını söyledi.

23:38 Savcı, Sarraf’ın yaptığı tanıklık anlaşmasıyla ilgili sorular sordu.

Anlaşma kapsamında Sarraf, tanık koruma programından yararlanabileceğini, ancak henüz bu programa başvurmadığını söyledi.

Savcı, Sarraf’a, tanıklık etmesi durumunda kendisine cezaevinden çıkacağı yönünde bir vaat verilip verilmediğini sordu.

Sarraf, "Hayır" dedi.

Savcı, eğer tanıklık sırasında yalan söylerse, anlaşmasının sonlanacağını hatırlattı.

Sarraf, “Bu bence hayatımda olabilecek en kötü şey olur” dedi.

“Neden?” sorusuna, anlaşmasının ihtilaflı hale geleceğini ve kendisine yeni suçlar yöneltileceğini söyleyerek yanıt verdi.

23:21 Sarraf, Türkiye’de cezaevinden kısmen rüşvetle kurtulduğunu söyledi

Sarraf, Aralık 2013'te tutuklanmasıyla ilgili ifade veriyor.

Savcı: Bu suçlamalardan nasıl kurtuldunuz?

Sarraf: Ödemeler yaptım ve bunların bir kısmı rüşvetti.

23:09 Savcı: Türk yetkililerine rüşvet verdiniz mi?

Sarraf: Evet

Savcı, Rıza Sarraf’ın Zafer Çağlayan’a verdiği saati soruyor.

Savcı: Bu bir rüşvet miydi?

Sarraf: Evet

Savcı, Çağlayan’a alındığı söylenen piyanoyu soruyor.

Savcı: Bu bir rüşvet miydi?

Sarraf: Evet

22:57 Sarraf, "Bunlar Zafer Çağlayan'a ödenen paralardı" diyerek elindeki delilleri gösterdi.

Sarraf’a göre bunlar, Sarraf'ın İran ticaretinden ödenen "komisyonlardandı."

22:43 Rıza Sarraf ’ın çapraz sorgusu sona erdi. Savcılık makamı yeniden Sarraf’a sorularını yöneltiyor.

Savcı öncelikle Sarraf'ın herkese rüşvet vermediğini hatırlattı. Bu kişileri Hakan Aydoğan, Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve Mehmet Hakan Atilla olarak sıraladı.

Savcı: ABD'li bir banka yaptığınız işin içinde İran Ulusal Petrol Şirketi'nin olduğunu bilse ne yapardı?

Sarraf : Parayı, gönderen kişinin olduğu yere geri gönderirdi.

Savcı: İşlemi gerçekleştirmezdi, değil mi?

Sarraf onayladı.

21.03 Oturuma öğle arası tatili verildi.

21.00 Konu Sarraf'ın ABD'de cezaevindeyken yaptığı görüşmelere geldi. Görüşmelerden en az biri Sarraf ile amcası Ahad arasında.

Avukat Fleming, "Amcanıza bu ülkede serbest kalmak için yapmadığınız bir şeyi itiraf etmeniz gerektiğini söylediniz, değil mi?"sorusuna Sarraf,"Bu kesinlikle doğru değil" yanıtını verdi. Fleming, bir ses kaydı dinletmek istiyor. Kayıt Azeri dilinde.

20.59 Avukat Fleming, Sarraf'a Türkiye'deyken verdiği yeminli bir ifadenin metnini verdi. Söz konusu ifadede Sarraf, Süleyman Aslan'ın rüşvet almadığını söylüyordu.

20.56 Mevzu yine "ekonomik cihat" konusuna geldi. Sarraf, "ekonomik cihat"ın ne demek olduğunu bilmediğini, Farsça yazı okuyamadığını ve Ahmedinecad'a hitaben yazılan ve kendisinin imzaladığı mektupta ne yazdığını bilmediğini iddia etti. 

Avukat Fleming "Mart 2016'da tutuklandığınız zaman da ekonomik cihadın ne olduğunu anlamamış mıydınız?" diye sordu. Sarraf,"Kesinlikle doğru ama bugün bunun ne olduğunu biliyorum." yanıtını verdi.

20.54 Sarraf, 2013'teki soruşturma sırasında Türk savcılara "kimi zaman" yalan söylediğini belirtti, geçen yıl da tutuklandığı zaman FBI'a yalan söylediğini kabul etti. "Yaptırımları ihlal etmediğimi söyledim, doğru" dedi.

20.43 Sarraf, İstanbul'da acil bir yere gitmesi gerektiği zamanlarda emniyet şeridini kullanmak için İstanbul polisine yalan söylemeye ihtiyaç duymadığını söyledi. "Emniyet şeridini kullanmak için yalan söylememe gerek yoktu. Zaten istediğim gibi kullanıyordum" iddiasında bulundu.

20.39 Atilla'nın avukatları Sarraf'a "Eşinize yalan söylediniz, doğru mu?" diye sorunca savcılar itiraz ediyor. Kısa bir tartışma sonrasında savunma makamı, Sarraf'a hayat kadınlarıyla ilgili sorular sormaya başlıyor.

20.36 Sarraf, geliri hakkında Türk yetkililere yalan söylediğini iddiasını reddetti ve "Türk yetkililerin çoğu benim gelirimin ne olduğunu biliyordu" dedi.

20.21 Sarraf, "Olağan yolları takip ettim. 2001 yılında başvurdum ve 2006'da veya 2007'de vatandaşlık aldım" dedi. Sarraf hemen ardından kendi söylediğini düzeltiyor ve ilk başvuruyu 2000 yılında yaptığını söyledi. 

20.20 Avukat Sarraf'ın "istisnai statü" olarak bilinen bir prosedür kapsamında ne zaman Türkiye vatandaşı olduğunu sordu, Sarraf bunu reddetti.

20.18 Avukat Fleming'in, "2014'te meclis soruşturma komisyonuna bir mektup gönderip göndermediği" sorusuna Sarraf, "Hatırlamıyorum" yanıtını verdi.

20.16 Avukat Fleming, Sarraf'ı, Gülencilerin bombalı saldırı yapmadığı için terör örgütü olmadığını kabul etmesini sağlamaya çalıştı. Sarraf, "O konuda anlaşamayız, çünkü ben onların ne yaptığını bilmiyorum" dedi.

20.12 Sarraf, Fleming'in bu şantajın gerekçesi olduğunu iddia ettiği detayları reddediti. Gülen cemaatini duyduğunu söyleyen Sarraf, 'politika analisti' değilim dedi. Sarraf,"Farklı gruplar onlar için farklı isimler kullanıyor. Bu nedenle, onlar siyasi bir grup mu, dini bir grup mu, yoksa terör örgütü mü bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

20.09 "Mahkemede bize, Türkiye'de size isnat edilen bazı şeylerden suçlu olduğunuzu söylemiştiniz" ifadelerine "Kesinlikle doğru" sözleri ile katılan Sarraf, bir polis memurunun kendisine şantaj yapmaya çalıştığını iddia etti.

20.07 Jüriye sunulan fotoğrafın ortasında Sarraf'ın kuzeni yer alıyor. Fotoğrafın kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.

20.01 Bir fotoğraf jüri üyelerine gösterildikten sonra delil dosyasına eklendi. Kamuoyuyla da paylaşılması bekleniyor.

20.00 Sarraf'ın daha önce ifadesinde yalanladığı "sınırdaki olay" iddiasına geri dönüldü. Avukat Fleming, Sarraf'ın şoförünün yüklü miktarda parayı Rusya'ya kaçıracakken Türkiye sınırında yakalandığını iddia etmiş, Sarraf bunu reddetmişti. Fleming, bu olayda yakalanan ve Sarraf 'ın şoförü olan kişinin, nakit para taşırken durdurulan 14 kişiden biri olduğunu iddia etti.

19.52 Sarraf ile Hakan Atilla arasında geçen kısa bir görüşmenin ses kaydı dinletiliyor. 

19.49 Yeniden, iddia edilen iki mekanizma arasındaki geçiş konusuna dönüldü -yani, sahte altın ticaretinden "gıda" ticaretine geçiş- Geçişin nedenini, İran'a yönelik yaptırımların yağmur gibi gelmesi olarak ifade ediyor.

19.43 Sarraf ile Happani arasındaki başka bir görüşmeye geçiliyor. Görüşmede Süleyman Aslan'ın Volgam ("gıda" şirketlerinden biri) ile ilgili söylediklerinden bahsediliyor.

19.39 Rıza Sarraf, Happani için 'sağ kolum' ifadesini kullandı.

19.38  Sarraf daha önce ifadesinde, İran'la bağlantılı işlemlerinin kimi zaman Halkbank'ın alt kademelerdeki çalışanlarına takıldığını söylemişti. Görüşmede "İşler Hakan Atilla'da o kadar takılmıyordu" diyor.

19.20 Dinletilen ses kaydı Sarraf ile Süleyman Aslan'ın arasında Temmuz 2013'te yaptıkları görüşmeye ilişkindi.

19.07 Sarraf'ın çapraz sorgusu kaldığı yerden devam ediyor. Yeni bir ses kaydı dinletiliyor.

19.06 Yargıç, OFAC yönetmeliğiyle ilgili ifade verecek tanıklarla ilgili kararını verdi; savunma bu tanıklara, kurumun yönetmeliğinin tarihçesiyle ilgili çapraz sorgu yapabilecek.

19.01 Atilla'nın avukatı Victor Rocco, müvekkilinin yaptığı iddia edilen işlerin, cezai kovuşturmayla değil, sadece ABD finans sistemine giriş yasağıyla cezalandırıldığını öne sürüyor. Atilla'nın avukatı Rocco, Adalet Bakanlığı sanki Hazine Bakanlığı'ymış gibi hareket ediyor." dedi. 

18.55 Duruşma öncesi görüşmelerde, savcı OFAC (Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi) düzenlemelerinde yer alan içinden çıkılmaz nüanslar hakkında yargıca sorular soruyor."Yargıç,Bu güney bölgesindeki dava daha önce emsali olmayan bir dava mı" sorusuna savcı, "Evet" yanıtını verdi.

18.46 Rıza Sarraf, henüz tanık kürsüsüne getirilmedi.

18.10 Hakan Atilla'ya bir kez daha yasal hakları okundu. Duruşma başlamak üzere.

17.30  Çapraz sorgu öncesinde avukatlarla yargıç bir değerlendirme yapıyor.