Raul Castro: Müreffeh ve sürdürülebilir sosyalizmin inşası için dönüşümleri sürdüreceğiz

Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, ülkenin durumunu anlattığı bir konuşma yaparak "müreffeh ve sürdürülebilir bir sosyalizmin inşası için dönüşümleri kendi hızımızda sürdüreceğiz" dedi.

Dış Haberler

Küba Komünist Partisi Birinci Sekreteri ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, ülkenin durumunu anlattığı bir konuşma yaptı. Son aylarda ülke için çok önemli olaylar gerçekleştiğini belirten Castro, ülkenin GSYİH'sinin artışındaki düşüşün de tersine çevrildiğini ve 30 Haziran itibariyle büyümenin %4.7 olduğunu söyledi.

SOSYALİST KAMU TEŞEBBÜSLERİNİN ROLÜ GÜÇLENECEK
Geçen yıl %1 büyüyen ülke için bunun büyük bir başarı olduğu belirtilirken, pek çok endüstride üretimin arttığı ve kimi zorluklara rağmen yabancı kreditörlere olan borçların ödenebildiği bildirildi.

Konuşmada bu zorlukların toplumsal hizmetlerin sürdürülmesini engellemediği belirtilirken, parasal ve finansal istikrarın sağlandığı, enflasyonun da beklenen seviyelerde, yüzde 3 ile 5 arasında tutulduğu söylendi.

Sosyalist kamu teşebbüslerinin rolünün güçlendirilmesi için ilerlemenin sürdüğünü belirten Castro, bunun ulusal ekonominin temel unsuru olduğunu belirtti. 

Küba toplumunun değişim sürecini kendi belirlediği şekilde, kendi belirlediği hızda ve halkın çoğunluğunun desteğiyle sürdüreceklerini belirten Castro, amacın "müreffeh ve sürdürülebilir bir sosyalizmin inşası" olduğunu söyledi.

LATİN AMERİKA İLE DAYANIŞMA SÜRÜYOR
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Bolivarcı Devrim ile dayanışma mesajını da tekrarlayan Castro, istikrarsızlaştırma girişimlerine ve dış müdahalelelere rağmen Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin başarısını sürdürdüğünü belirtti.

Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa'ya karşı benzer girişimleri de kınayan Raul Castro, Ekvador ile dayanışmakta olduklarını da söyledi. Castro, emperyalist ve oligarşik saldırıların Latin Amerika'daki devrimci ve ilerici süreçlere saldırmakta olduğunu söyleyerek, halkın bunların karşısında duracağını belirtti.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'e de selam gönderen Castro, Brezilya halkının bunları tersine çevirme girişimine karşı önemli siyasi ve toplumsal ilerlemeleri savunmakta olduklarını söyledi.

Bu yılın Mayıs'ında faşizme karşı zaferin 70. yılının kutlandığını hatırlatan Castro, Rusya'nın sınırlarının NATO'nun genişlemesi sebebiyle ciddi uluslararası tehdit altında olduğunu belirtti. Castro, Rusya'ya yapılan yaptırımların Avrupa'nın çıkarlarına zarar vermekte olduğunu da vurguladı.

ABD İLE İLİŞKİLER
ABD ile ilişkilere de değinen Raul Castro, görüşmelerdeki sözcüklerinin Küba devriminin değişmez, ilkeli dış politikasını ve halkın zorluklara ve tehlikelere rağmen savundukları fikirleri yansıttığını ve Fidel Castro'nun rehberliğinde gerçekleştiğini bildirdi.

ABD ile ilişkilerin düzelmesi için ABD'nin Küba'ya ambargoyu kaldırması gerektiğini tekrarlayan Castro, ABD Kongresi'nin engelleme girişimlerine rağmen Obama'nın süreci devam ettirmek için güçlerini kullanmaya devam etmesini umduklarını söyledi.

İlişkilerin normalleşmesi için Guanamo'daki ABD işgalinin bitmesi gerektiğini, yasadışı radyo ve televizyon yayınlarının durdurulması gerektiğini ve ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan programların da durdurulması gerektiğini belirtti.